decembrie 5, 2025

Cel mai mare şi mai cunoscut hotel din judeţul Sălaj este inchis temporar

imagine-articol0_42838

Turismul în Sălaj se clatină. Cel mai cunoscut hotel din judeţ, Hotel Porolissum Zalău, de trei stele, este închis temporar. În ultimele luni, gradul de ocupare al hotelului nu a trecut de 10 la sută.
Lia Stanca, administratorul grupului de firme Vidalis Impex, din care face parte şi Hotel Porolissum, Grand Hotel Severus şi staţiunea balneară Băile Boghiş, ne-a spus că hotelul Porolissum este închis temporar, dar că se poate redeschide dacă există solicitare de cazare din partea unor grupuri mai mari de persoane. “Porolissum este închis temporar pe perioada de iarnă, pentru a mări gradul de ocupare a hotelului Severus. În ultimele luni, gradul de ocupare nu a crescut de 10 la sută. Fiind un hotel mare, pe perioada de iarnă sunt foarte mari costurile de întreţinere”, ne-a declarat Lia Stanca. Întrebată dacă sunt probleme în turismul sălăjean, cea mai mare investitoare în turism din judeţul nostru a explicat că “turismul în Sălaj este mai mult un turism de bussiness”. “A scăzut foarte mult gradul de ocupare la cazările de noapte, pentru că bugetele companiilor pentru cazări au fost reduse. Mare parte a turismului din Sălaj este turism de bussiness, pe când costurile de exploatare au crescut foarte mult”, a declarat Lia Stanca. Aceasta a precizat că restaurantul hotelului va rămâne deschis. Cât priveşte hotelul Porolissum, unitatea de cazare se va deschide în luna mai, când există o solicitare de cazare a unui grup, şi rămâne posibilitatea de redeschidere şi mai devreme pentru alte solicitări pentru grupuri mai mari, dar şi în cazul în care gradul de ocupare a Hotelului Grand Hotel Severus va ajunge la sută la sută, în prezent fiind de 75 la sută.

Boghişul e ocupat integral

Parte din grupul Vidalis Impex este şi jumătate din staţiunea balneară Băile Boghiş, unde Lia Stanca, împreună cu Elena Udrea, care deţine cealaltă jumătate din staţiune, au investit în vară câteva sute de mii de euro în reabilitarea bazinelor exterioare. Lia Stanca spune că, în principiu, este mulţumită de rezultatele după realizarea investiţiei, doar că lucrările de reabilitare au cuprins aproape toată perioada de vară şi s-a redeschis în noua formă pe sfârşitul sezonului. “A fost o perioadă extrem de scurtă (după redeschiderea ştrandului – n.r.). S-a ţintit un public foarte mare, s-au făcut îmbunătăţiri şi abia când am ajuns la un grad de satisfacere a clientului a trebuit să închidem. stop_coloana
Pe perioada de iarnă este deschis bazinul interior de la Băile Boghiş. Lia Stanca spune că în prezent sunt ocupate toate locurile de cazare, dar şi că se intenţionează dezvoltarea staţiunii mai departe, inclusiv modernizarea bazinului interior, care a trecut în acest an doar printr-o fază de igienizare.
Administratorul celor trei unităţi de cazare spune că va organiza petreceri de Revelion atât la restaurantul Hotelului Porolissum, cât şi la cel al hotelului Severus şi Băile Boghiş.

Hotel Porolissum, o istorie de 40 de ani

Hotelul Porolissum din Zalău are o istorie de 40 de ani. A fost construit în perioada 1972 – 1974. A fost inaugurat oficial pe 10 septembrie1974. Contextul acelei perioade a necesitat construcţia unui nou hotel deoarece capacitatea hotelurilor Carpaţi (44 locuri), actualul sediu al Direcţiei de Sănătate publică, şi respectiv PCR (40 locuri), actualul Hotel Meseş, nu putea să acomodeze numeroşii delegaţi care vizitau oraşul. Hotelul Porolissum are o capacitate de 72 de camere şi patru apartamente. Până în anul 1990, hotelul a fost parte integrantă din Oficiul Judeţean de Turism Sălaj, subordonat Ministerului Turismului.
Cea mai prolifică activitate a hotelului s-a derulat în intervalul 1983 – 1985, când i s-a decernat locul I într-o competiţie naţională privind gradul de ocupare hotelieră. Cu această ocazie a primit vizita ministrului turismului din acea vreme, potrivit istoricului hotelului prezentat pe site-ul unităţii de cazare.Famiala Stanca a cumpărat Hotelul Porolissum şi Băile Boghiş în 2006, după care le-a trecut printr-un proces de reabilitare integrală.
În 2004, familia Stanca a cumpărat de la IAIFO Zalău cantina şi dispensarul, pe care, iară şi printr-un amplu şi costisitor proces de reabilitare şi extindere, le-au transformat în restaurant şi hotel de patru stele, cu centru SPA şi bazin de înot.