Centrul Județean de Excelență, unde 350 de elevi vor face perfor-manță în materia aleasă, a fost inaugurat ieri la Colegiul Național “Silvania” Zalău. Prezenți la eveniment au fost directorul centrului, Ioana Tuduce, directorul CNS, Vasile Bulgărean, prefectul județului, Ionel Ciunt, inspectorul școlar general de la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Sălaj, Maria Pop, profesori și elevi.
Directorul CNS ne promite olimpici
Directorul CNS, Vasile Bulgărean, a explicat necesitatea înființării centrului de excență, susținând că este convins că elevii de la centru vor veni de la olimpiadele naționale cu premii. Bulgărean a amintit că în 2009 au fost multe discuții cu Primăria Zalău și Consiliul Județean, care au promis susținere pentru acest centru. “Alocarea de fonduri din partea primăriei a fost un prim pas spre Centru, după care am putut să facem demersurile la inspectoratul școlar și la minister (ministerul Educației – n.r.). (…) În mai am primit aprobarea de la minister (…) Nu mă aștept ca roadele centrului să fie la vară, dar în următorii doi-trei ani sunt absolut convins că elevii care vor veni la acest centru de excelență vor fi viitorii olimpici, dar nu să participe, ci cu rezultate mai multe decât au fost până acum, astfel încât să presăm Consiliul Județean, Consiliul Local și Primăria să dea mult mai multe premii”, a conchis directorul CNS.
Prefectul este convins că de aici vor apărea “vârfuri” în diferite profesii
Prezent la eveniment, prefectul județului, Ionel Ciunt, și-a exprimat convingerea că elevii care vor fi pregătiți în centru vor face parte din elitele din diverse profesii. “Criticăm deseori adolescenții fără să ne gândim că ei, de fapt, trebuie să se descurce într-o lume pe care am creat-o noi, adulții. Și lumea, din păcate, în care trebuie să se descurce ei, este un loc dur, în care reușesc cei care au încredere. Sunt absolut convins că cei care vor trece prin centrul de excelență vor avea încredere în ei. Sunt absolut convins că în acest centru de excelență, cu talentul sau chemarea pe care o aveți fiecare dintre voi, o să reușiți să o înțelegeți lumea mult mai bine. Sunt sigur că peste ani, dintre absolvenții centrului de excelență o să regăsim foarte mulți în elitele profesionale din diferite domenii. Sunt de asemenea convins că dascălii care le vor preda elevilor vor face ca elevii lor să urce mereu ca să poată privi departe”, a spus Ionel Ciunt. stop_coloana
Tuduce spune că a adunat cei mai buni 40 de profesori din județ
Ioana Tuduce, director la Centrul de Excelență, a precizat la inaugurarea centrului că unul din obiectivele centrului este să identifice elevii capabili de performanță. “Centrul de excelență își propune în primul rând identificarea elevilor capabili de performanță. De aceea, prin selecția organizată, dintre cei 817 elevi testați au fost aleși 350 de elevi care, credem noi, se vor regăsi în primăvara următoare pe listele olimpicilor care vor reprezenta județul la olimpiadele naționale. Am avut dorința, și credem că am reușit, de a atrage în centrul de excelență pe cei mai buni profesori, validați prin rezultatele obținute în anul școlar trecut, dar și prin performanțele anterioare. De aceea considerăm că echipa de 40 de profesori este cea mai performantă pe disciplinele selectate”, a subliniat Tuduce.
Colegiul Național “Silvania” a cerut la finele anului trecut Consiliului Local al Zalăului finanțarea activității Centrului de Excelență cu aproximativ 150.000 de lei pe an. Pentru ca centrul să poată funcționa din anul școlar 2014 – 2015, consilierii locali au votat în decembrie 2013 pentru un acord de principiu pentru funcționarea Centrului de Excelență sub personalitatea juridică a CNS, serviciul fiind finanțat de primărie. Director al centrului de Excelență a fost numită Ioana Tuduce, profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național “Silvania” Zalău. S-au înscris 817 elevi pentru a fi testați, din care 350 au fost selectați pentru a face performanță la materia aleasă pentru a obține rezultate deosebite la diferite concursuri, olimpiade școlare și nu numai. Testarea elevilor a avut loc pe 30 octombrie. În urma testarii, elevii au fost organizati în grupe si subgrupe, pe discipline, în functie de clasa sau an de studiu. Cursurile încep de sâmbătă, elevii fiind pregătiți de 40 de profesori, care vor fi plătiți în regim de plată cu ora.