Mirel Magop, celebru pentru călătoria sa pe jos până la Roma, pe urmele celebrului Badea Cârţan, a fost prezent miercuri la Zalău. Acesta a participat la un eveniment organizat de Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian”, “Seara multiculturală” dedicată Turciei. Acesta a declarat pentru Graiul Sălajului că a venit la Zalău, “la invitaţia mai veche a profesorului de matematică Mirel Matyas”. Le-a împărtăşit elevilor de la API din peripeţiile sale din timpul călătoriilor, iar aceştia l-au ascultat fascinaţi. “La seara culturală turcească, Mirel a povestit celor prezenţi despre ospitalitatea turcilor, despre cum a bătut la pas Turcia. Expunerea sa a fost urmărită cu interes de către toţi cei prezenţi”, a declarat profesorul Matyas.
“Românul Mirel Magop, de loc din Dorohoi, nu este un călător obişnuit. Spre di-ferenţă de noi ceilalţi, care alegem mijloace moderne de călătorie, poate şi pentru faptul că nu ne ajunge timpul ni-ciodată, el a ales un mod inedit de a călători: pe jos. Cu desagii sau rucsacul în spi-nare, a străbătut pe jos întâi toată România, apoi toată Europa. Pentru el mersul pe jos e ca şi aerul pe care-l respiră, un reflex, un mod de viaţă”, spune profesorul Matyas, el însuşi un pasionat de călătorii, aşa cum reiese şi de pe blogul său FotoTravel.
De la Zalău, Mirel Magop a plecat spre Bacău, cu bicicleta, unde spune că îl aşteaptă alte proiecte. “Sper ca acest retur să fie plin de evenimente plăcute aşa cum a fost până aici!”, a precizat drumeţul. Profesorul Matyas ne-a spus că drumeţul se antrenează pentru următorul său proiect. În primăvară va porni în Turul Lumii, pe bicicletă. stop_coloana
Patru luni de mers pe jos, până la Columna lui Traian
Pe 7 august 2013, Mirel Magop a încălţat opincile, a îmbrăcat un costum popular, şi-a pus căciulă de dac pe cap şi a luat pământ românesc în mână. A pornit la drum, spre Italia, parcurgând traseul pe care l-a parcurs Badea Cârţan, în urma cu mai bine de un secol. De 1 Decembrie, după 115 zile, Mirel Magop a ajuns la Roma, la Columna lui Traian, unde a presărat pământ românesc adus de la Sarmisegetuza. O călătorie de aproape patru luni, 115 de zile şi nopţi în care a înfruntat gerul, ploaia şi chiar şi zăpada, totul în numele patriotismului. “Am făcut peste 3.000 de kilo-metri, pentru că eu am fost peste tot pe unde am fost invitat şi am vorbit despre Badea Cârţan. Oricum, a fost o călătorie mai lungă, pentru că am vrut să trec prin cât mai multe locuri pe unde a trecut Badea Cârţan. În Italia, la Milano, Torino, Genova, Parma, Verona, Padova, Firenze, Bologna m-am întâlnit cu români de-ai noştri”, a declarat Mirel Magop, pre-luat de Agerpres. După mo-delul lui Badea Cârţan, Mirel Magop, a distribuit cărţi româneşti compatrioţilor din Peninsulă. Acesta a cerut ajutor românilor de acasă şi astfel a ajuns pe 1 Decembrie la Roma cu 200 de cărţi, pe care le-a făcut cadou românilor din Italia care l-au întâmpinat la Columnă.