Proiectul cultural “Luminile Codrului” a debutat în luna mai a acestui an, iar inaugurarea sa are loc luni, în trei așezări codrene: Cehu Silvaniei, Băsești și Corund. Proiectul finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Centrul de Cultură și Artă a Județului Sălaj, în parteneriat cu Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Asociația de Dezvoltare “Pro Marja” din Bogdand, județul Satu Mare, a urmărit cercetarea și punerea în valoare a arealului etno-folcloric Țara Codrului. Unul dintre demersurile proiectului a fost diversificarea ofertei cultural-turistice locale prin organizarea a trei puncte de informare culturală cu caracter muzeal în trei județe, oferind vizitatorilor un circuit reprezentativ pentru Țara Codrului: Clubul Copiilor Cehu Silvaniei, Strada Trandafirilor nr. 29, județul Sălaj, Școala Veche Corund nr. 201 comuna Bogdand, județul Satu Mare, Casa Memorială “George Pop de Băsești”, Băsești, județul Maramureș.

Clădirea Clubului Copiilor din Cehu Silvaniei a fost construită în anul 1869 de o familie de evrei, fiind astăzi mărturie a importanței și prestigiului de care se bucurau aceștia. Etajul clădirii a fost cumpărat la începutul secolului XX de Banca Albina din Sibiu. Atunci a fost renovată fațada pe care au apărut și stupii de albine vizibili și azi. La parter erau mai multe magazine de textile și o croitorie aparținănd familiei de bancheri evrei Konigstein. În anul 1948, clădirea a fost naționalizată și a devenit sediul Partidului Muncitoresc Romăn pănă în 1964, iar o parte din imobil a fost dat ca spațiu de locuit cătorva familii. Anul 1975 marchează aici începerea activității Casei Pionierilor, ulterior clădirea fiind doar spațiu de învățămănt pentru aceasta. În prezent clădirea adăpostește Clubul Copiilor, denumire atribuită din 1990. Ea a fost renovată între anii 2006 – 2008. La parterul clădiriii este un Punct de Informare Culturală, organizat muzeal, înființat în 2014, unde pot fi obținute informații despre alte obiective de interes cultural-turistic și poate fi vizitată o expoziție care găzduiește obiecte specifice Țării Codrului: piese de mobilier, inventar gospodăresc, unelte meșteșugărești. stop_coloana

Școala Veche din Corund a fost construită în 1932 din piatră cu o sală de clasă și două încăperi folosite ca locuință de către director. A fost extinsă în 1945 și 1947. În prezent găzduiește un Punct de Informare Culturală, organizat muzeal, înființat în 2014. Aici pot fi văzute obiecte de inventar gospodăresc tradițional specifice Țării Codrului, achiziționate sau donate de către localnici.

Casa Memorială George Pop de Băsești este unul dintre monumentele istorice de referință ale Țării Codrului. Casa memorială este organizată în conacul care a aparținut marelui om politic descendent al unei familii nobiliare. Casa a fost construită între anii 1885 – 1890, constituind timp de trei decenii un loc de întălnire a multor personalități transilvănene: dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldiș, Ion Rațiu, Teodor Mihali și alții. Pănă în 1940 casa a fost locuită de fiica sa, Elena Pop Longin (1860-1940) cunoscută militantă feministă și de soțul ei, Francisc Hossu Longin. Naționalizată în 1948, a servit ca sediu CAP și magazie de cereale. În perioada 1970 – 1976 s-au executat lucrări de reabilitare, organizarea muzeului făcăndu-se în etape. Sunt valorificate expozițional piese originale cu caracter istoric și memorial aparținănd lui George Pop de Băsești. În prezent, casa memorială înființată în 1976 funcționează ca secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare. Tot aici a fost înființat în 2014 un Punct de Informare Culturală cu caracter muzeal, în care sunt expuse unelte meșteșugărești, obiecte de mobilier și de inventar gospodăresc. Vizitatorii pot, astfel, să înțeleagă mai bine cum arăta Țara Codrului în urmă cu 80 – 100 de ani sau mai mult.