Adăpostul de Noapte a fost luat cu asalt zilele acestea odată cu scăderea temperaturilor de către persoanele fără adăpost. Dorina Baboş, director al Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară (DASC) Zalău, a precizat în cadrul şedinţei de Consiliu Local de luni că în ultimul timp sunt foarte multe solicitări, în momentul de faţă adăpostul având 50 de persoane. Asta în condiţiile în care, în mod normal, capacitatea centrului este de 25 de persoane. Potrivit informaţiilor primite de la Manuela Ghiuruţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, “în ultimii doi ani această capacitate a fost suplimentată cu 11 paturi, ajungând la un număr de 36 de locuri”.
Pentru a putea adăposti mai multe persoane, precum şi cele care vin sub influenţa alcoolului şi a drogurilor, care în mod normal nu sunt primite în adăpost, directorul DASC a solicitat primăriei 85.000 de lei pentru reabilita-rea subsolului Centrului Social de Urgenţă şi extinderea capacităţii Adăpostului de noapte. Solicitarea a fost acceptată de consilieri, prin votarea proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului local în şedinţa de Consiliu Local cu 17 voturi “pentru” şi două abţineri.
Coţa cere socoteală pentru reabilitarea Centrului Social de Urgenţă
Consilierul PSD, Daniela Coţa, care de altfel s-a abţinut să voteze proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului, a cerut să se motiveze acordarea celor 85.000 de lei pentru reabilitarea Centrului Social de Urgenţă la şedinţa de Consiliu Local de luni. “Am observat că în proiectul de hotărâre se propune rectificarea bugetară cu o sumă de 96.000 de lei pentru DASC, din care 85.000 de lei merg pe reparaţii. Aş vrea să ştiu ce lucrări se vor realiza acolo pentru că suntem pe 27 octombrie (data când s-a ţinut şedinţa de Consiliu Local – n.r.) şi ştiu că este o practică la DASC să se facă toate lucrările atunci când vine frigul. Ce anume se va realiza acolo? Să nu uităm că anul trecut am început să reabilităm punctul termic din Brădet foarte târziu, să nu uităm că acoperişul l-am reparat în iarnă şi autorizaţia am scos-o după ce l-am reparat”, cere socoteală Coţa.
Directorul DASC a motivat nevoia de reabilitare prin lipsa de spaţiu pentru persoanele care nu au adăpost şi vin la centru sub influenţa alcoolului şi a drogurilor. “În ultimul timp avem foarte multe solicitări pe acest segment, în momentul de faţă având în evidenţă 50 de persoane. Am avut un spaţiu în PT 9 unde erau adăpostiţi cei care veneau sub influenţa alcoolului şi a drogurilor. În momentul de faţă, prin reabilitarea acestui punct termic şi prin alocarea acestui spaţiu către persoane care nu au un adăpost, am fost nevoiţi să găsim o altă locaţie şi am considerat că este foarte oportun să fie în incinta Adăpostului de Noapte, unde reabilităm demisolul acestui spaţiu. DASC se confruntă cu probleme foarte mari, foarte grave. Nu înţeleg sarcasmul doamnei viceprimar, dar în şase ani cât a răspuns de DASC poate că era mai oportun să ştie cam ce probleme sunt pe acolo. Mi-aş dori să fim apreciaţi după modul în care ne facem treaba la locul de muncă, nu după modul în care ne denigrăm unii pe alţii”, a explicat Dorina Baboş.
Daniela Coţa nu s-a dat pe brazdă, precizând că aceste probleme există de 5-6 ani. Însă Baboş a subliniat că problema este de acum. “Problema este acum, pentru că nu mai avem spaţiu pentru persoanele care sunt sub influenţa drogurilor şi alcoolului şi ştiţi foarte bine că trebuie să găsim spaţiu şi pentru ei. Până acum, acest spaţiu a fost în PT 9. Ori acum suntem în imposibilitatea de a mai funcţiona cu acest spaţiu”, a explicat Baboş, ridicând vocea.
Văzând că nu are sorţi de izbândă, Coţa a ţinut să sublinieze că doar a vrut să atragă atenţia că lucrările se fac toamna-iarna şi că contractele se încheie târziu. “Nici într-un caz nu am spus că nu este necesară reabilitarea acelui spaţiu şi că spaţiile destinate celor fără adîpost sunt suficiente. Vroiam să ştiu dacă lucrările se pretează sau nu, pentru că suntem imediat la început de noiembrie”, a motivat Coţa.
Începând cu luna octombrie, numărul de locuri în Adăpostul de Noapte a fost suplimentat cu opt paturi, în prezent putând fi cazate 44 de persoane, ne-a transmis biroul de presă al primăriei. Suplimentarea s-a făcut nu doar din pricina sezonului rece, dar şi din cauză că în prezent se reabilitează Punctul Termic (PT) 9, lucrările fiind în curs de finalizare. Pentru PT 9 au fost încheiate opt contracte de comodat pentru opt tineri care provin din instituţii de protecţie socială.
În evidenţa DASC se află în prezent 50 de persoane fără locuinţă.