Ambasadorul Slovaciei la Bucuresti, Dagmar Repcekova, a venit la Fagetu, in sprijinul comunitatii de slovaci din localitate, unde s-ar dori un viceprimar care sa reprezinte etnia. Repcekova a pregatit, astfel, vizita din aceasta toamna a presedintilor roman si slovac in Salaj.
Ambasadorul Republicii Slovacia la Bucuresti, Dagmar Repcekova, s-a aflat, joi, in Salaj, impreuna cu consulul onorific de la Salonta – Miroslav Iabloncsik si deputatul Adrian Miroslav Merka. In cadrul intalnirii cu presedintele Consilului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, cu prefectul judetului, Ionel Ciunt si subprefectul Onorica Abrudanu, oaspetii s-au aratat interesati de comunitatea slovaca din Salaj de la Fagetu, de nevoile ei de dezvoltare, de cooperarea bilate-rala, precum si de realizarea de schimburi economice si culturale oferite prin programele Uniunii Europene si ale Republicii Slovace. Totodata, a fost prezentata si pregatita vizita oficiala din toamna acestui an a presedintilor celor doua state in Salaj.
Ambasadorul Republicii Slovace s-a intalnit, la Simleu, cu parlamentarul democrat-liberal Lucian Bode, de la care a aflat amanunte despre starea drumului judetean de la Nusfalau spre Fagetu si despre proiectele de reabilitare ale acestuia. Drumul a beneficiat de 200.000 euro pentru refacerea fundatiei pe o lungime de 17 km, investitie aflata in curs de derulare (in baza parteneriatului dintre CJ si Consiliul Local Plopis). La aceasta data se fac demersuri (sustinute si de deputatul Lucian Bode), pentru obtinerea de fonduri, in suma de 250.000 euro de la Guvern, prin HG 577, in vederea asfaltarii sectorului de drum mentionat. Pe de alta parte, ambasadorul Dagmar Repcekova a lansat ideea incurajarii reprezen-tantilor comunitatii de la Fagetu (deoarece trei slovaci sunt consilieri locali) de a accede la functia de viceprimar.
Primarul din Plopis, Nicolae Criste, a dezvaluit oaspetilor ca Fagetu, care are 900 de locuitori (intre care 130 de copii), este un sat slovac original prin traditii, pregatire scolara. Problemele comunitatii sunt legate nu doar de infrastructura, care pana acum a impiedicat atragerea de investitori si crearea de locuri de munca, ci si de retrocedarea padurilor, aspect care ar putea fi solutionat intr-un an.
Slovacia si-a trimis ambasadorul la Fagetu
Articole
Vânzarea E-on GAZ, un risc pentru 3,4 milioane de români? Autoritățile fac verificări
Autoritățile române cer examinări din partea organismelor europene în legătură cu posibila cumpărare a companiei E-ON, care are milioane de clienți în țară, de către firma MVM din Ungaria, bănuită de relații apropiate cu Rusia. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, miercuri seara, că a sesizat Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) cu privire la posibila tranzacție între E-on Furnizare și MVM. „În ultima perioadă, am realizat o analiză foarte riguroasă asupra acestei potențiale tranzacții și…
Mai mult...Au păcălit statul 13 ani, prin evaziune fiscală. Doi sălăjeni, trimiși în judecată
Doi sălăjeni au fost trimiși în judecată de procurori, acuzați de evaziune fiscală în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, aceștia ar fi fentat bugetul de stat cu aproape 400 de mii de lei, prin omiterea înregistrării în contabilitate a unor operațiuni efectuate și a veniturilor obținute. Faptele s-ar fi petrecut pe parcursul a peste 13 ani, din 2007 până în 2020. Potrivit procurorilor, în această perioadă, C.G.D. și C.V.M., în calitate de administratori de fapt ai firmelor M.P.…
Mai mult...