În sfârşit, după aproape două săptămâni de investigaţii, poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj şi procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj au anunţat că i-au identificat pe ucigaşii colonelului în rezervă Ioan Gherman din Ortelec. Este vorba de Adrian Micz, în vârstă de 30 de ani, din localitatea Agrij, hoţ cu antecedente, Adrian Bărburaş, de 24 de ani, şi Lingurar Casiu, de 24 de ani, ambii din localitatea Bogdana, comuna Buciumi, şi aceştia doi din urmă hoţi recidivişti. Cei trei au fost reţinuţi, iar instanţa s-a pronunţat joi pentru arestarea lor preventivă, pentru 30 de zile. Asta după ce poliţia a strâns laţul în jurul cercului de suspecţi şi a făcut descinderi în două blocuri din Zalău din cartierele Dumbrava şi Păcii pentru a aduna probe.
Tâlharii se aşteptau să găsească în casa colonelului Gherman “tablouri de aur”, după cum a precizat procurorul de caz, Dan Brindea. Însă au omorât un om pentru un inel de aur smuls de pe degetul bătrânului, un ceas, un aparat foto şi o medalie. Pentru aceste nimicuri, cei trei au luat sufletul unui om. Ioan Gherman avea în casa paro-hială din Ortelec peste 20.000 de cărţi şi alte obiecte de artă cu valoare istorică. Răufăcătorii nu s-au atins de aşa ceva.
Hoţii din Bogdana l-au turnat şi pe ortacul lor din Agrij
Comisarul şef Aurel Ştirb, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Sălaj, a precizat că cercetările au fost îngreunate din două motive: de faptul că victima a fost găsită în comă profundă şi nu s-a putut comunica cu ea şi de faptul că Ioan Gherman locuia singur şi nici un vecin nu a putut da anchetatorilor relaţii despre persoanele cu care a venit în contact, ori despre bunurile deţinute de aceasta. “La început, cercul de suspecţi a fost mare”, a precizat Ştirb. Doi dintre cei trei autori ai faptei au făcut parte din acest cerc de suspecţi, Lingurar şi Bărburaş. La audieri, cei doi şi-au recunoscut fapta şi au identificat şi o a treia persoană participantă la jaf, pe Adrian Micz.
Bărburaş şi Lingurar se ascundeau într-o pădure de lângă Bogdana şi se pregăteau să fugă în Spania
Cei doi hoţi din Bogdana se ascundeau într-o pădure lângă sat. Ioan Holhoş, viceprimar al comunei Buciumi, comună din care face parte şi satul Bogdana, spune că Lingurar Casiu a fost mai mult plecat din sat şi ştie că a stat mai mult în puşcărie decât în libertate. “În ultima vreme n-a fost văzut prin comunitatea de romi din Bogdana. stop_coloana Adrian Bărburaş este român, dar este foarte stricător. Fura tot ce-i ieşea în cale, de la vecini, de la consăteni”, precizează Holhoş. Viceprimarul mai menţionează că cei doi aveau o colibă în pădure şi foarte multe alimente. Iar un detaliu interesant este că îşi angajase-ră o maşină să fugă în Spania.
Casiu a fost găsit de poliţişti dormind în pădure. Era dat în urmăriree naţională de către Judecătoria din Huedin din data de 26 septembrie, pentru o infracţiune de furt comisă în judeţul Cluj.
Cât despre Adrian Micz, viceprimarul comunei Agrij, Iulian Vlaicu, spune că acesta face parte din comunitatea de romi, dar locuieşte în Zalău. Trăieşte în concubinaj cu o femeie de etnie romă. “Nu ştiu dacă lucrează sau nu, dar ştiu că fură de rupe”, a concluzionat viceprimarul.
Cei trei tâlhari riscă pedepse între 7 şi 18 ani de închisoare
Deocamdată, Micz Adrian, Bărburaş Adrian şi Lingurar Casiu se află în arest preventiv. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi în urma judecăţii, aceştia riscă între 7 şi 18 ani de închisoare, plus sporurile de pedeapsă rezultate ca urmare a condamnărilor anterioare.
Ioan Gherman a stat trei zile şi trei nopţi legat
Şeful secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Bogdan Chiş, deşi foarte zgârcit la vorbă, a declarat că în urma cercetărilor efectuate în cazul Gherman a rezultat că fapta nu s-a produs în noaptea de 29 spre 30 septembrie, aşa cum se crezuse, ci în noaptea de 27 spre 28 septembrie. Asta înseamnă că bătrânul a stat bătut şi legat trei zile, până ce a fost găsit de poliţişti în casă în după amiaza zilei de 30 septembrie, în jurul orei 16.00. Un vecin care îl mai ajuta din când în când pe bătrân a văzut un geam spart şi uşa forţată. A dat telefon la 112 şi un echipaj de poliţie s-a prezentat la faţa locului. A fost transportat în comă la spital, dar nu a supravieţuit.
Tot Bogdan Chiş spunea că concluziile preliminare ale medicilor legişti arată că bătrânul a murit din cauza leziunilor produse de cei trei inculpaţi. Asta a condus la încadrarea faptei comise de inculpaţi în tâlhărie, lipsire de libertate, urmată de decesul victimei.