Ioan Gherman, ucis marţi în propria casă din Ortelec de criminali încă neidentificaţi, a fost înmormântat sâmbătă. Slujba religioasă a avut loc la ora 13.00 la capela ortodoxă din Cimitirul Zalău. Au fost prezenţi atât clerici ortodocşi, cât şi greco-catolici.
Pe sicriul lui Ioan Gherman a fost aşternut un drapel tricolor. După ce-remonia religioasă de la capelă, cei care au venit să-şi ia un ultim rămas bun de la Ioan Gherman s-au deplasat spre Cimitirul Ortodox din Ortelec, care se află chiar în spatele casei omului de cultură. La cimitir a fost prezentă şi garda de onoare din Zalău, cu drapelul de luptă arborat în bernă, care a executat salve de foc în memoria ofiţerului.
Preoţii care au oficiat slujba de îmormântare au subliniat grozăvia faptului că un om de cultură al Sălajului a plecat dintre noi ca urmare a unei crime. “Singurul care poate lua viaţa unui om este Dumnezeu. Singurul păcat care nu poate fi iertat este uciderea. Nici un om nu poatea lua viaţa altui om”, a spus în predica sa unul dintre preoţii care au luat cuvântul la înmormântare.
Ioan Gherman a fost ucis marţi în locuinţa sa din Ortelec. A fost găsit de către poliţişti legat de mâini şi de picioare, după ce un vecin a sunat la 112 când a văzut geamurile şi uşa casei sparte. A fost transportat la Urgenţa Spitalului Judeţean, însă nu a supravieţuit. Procurorii nu au identificat încă criminalul, dar au întocmit un cerc de suspecţi. De remarcat că Ioan Gherman avea o colecţie impresionantă de cărţi (20.000 de volume) şi obiecte cu valoare istorică, locuinţa sa fiind considerată de cunoscători şi de oameni decultură ca un adevărat muzeu de istorie şi cultură naţională.
Ofiţeri sălăjeni – despre patriotul Ioan Gherman
Colonelul în rezervă Alexandru Şerban, prezent la ceremoniile funerare, stop_coloana a spus câteva cuvinte despre activitatea lui Ioan Gherman din ultima perioadă. “Era prezent la toate manifestările organizate de Cultul Eroilor. Stătea în primul rând şi era mândru de ţara lui. Nu ştiu dacă a scris vreo carte în timpul vieţii, în afară de cea din suflet, însă a citit mii”, a spus în discursul său colonelul Şerban.
Lucian Pop, dirijorul Fanfarei Promenada, prezentă pentru onoruri la înmormântare a subliniat şi el personalitatea patriotului Ioan Gherman. “Ne-a însoţit la toate manifestările culturale. Venea cu noi, cu fanfara, la Ip, la Treznea, la Guruslău. A fost un om deosebit. Avea tot timpul ce să transmită tinerilor. A fost un om cu o cultură vastă, dovadă colecţia din casa în care a locuit. O personalitate care nu doar că marchează Zalăul şi Sălajul, ci întreg Ardealul, chiar România Mare”, a declarat Lucian Pop.
Colonelul Ioan Negritaş, vicepreşedinte al Asociaţei Cultul Eroilor, a ţinut să acuze cri-minalii care i-au luat viaţa colonelului Gherman. “Îl cunosc pe Gherman de aproape 20 de ani. Ofiţerul în retragere Gherman Ioan Coriolan Teofil era un om de nădeşde, un patriot în care puteai avea încredere deplină. În calitate de secretar al Asociaţiei Cultul Eroilor a dus o activitate cu multă dăruire sufletească. În ceea ce priveşte moartea lui tragică, eu am stat de vorbă cu cei doi criminalişti şi sperăm că acest bandit care l-a ucis va fi prins. În încheiere trebuie să remarc faptul că Gherman a iubit foarte mult eroii”, a declarat pentru Graiul Sălajului colonelul Ioan Negritaş.