Fermierii, producatori de cereale, care isi stocheaza din varia motive productia in silozuri licentiate, pot primi certificate de depozit, pe baza carora vor obtine credite de la banci, sau isi vor putea vinde productia.
Aceste certificate sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural. Suma de finantare este de 10 milioane de euro. Acordarea de garantii de stat pentru producatorii de cereale este inclusa in cadrul programului “Primul Siloz”. De fapt ce urmareste acest program? In primul rand inlesnirea accesului la credite pentru agricultori, cat si eliminarea comertului la negru in sectorul cerealelor. Bancile care s-au aratat interesate de programul antementionat sunt BCR, BRD, Raiffeisen, CEC, Pireus Bank, Alpha Bank si Bank Post. Pentru mai multe detalii am discutat cu ing. Valentin Duca, director coordonator adjunct in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj (DADR). Aflam ca practic fermierul va putea lua un imprumut de la una din bancile de mai sus, pe care trebuie sa-l returneze in cel mult un an. Bineinteles daca a stocat o cantitate de cereale la unul din depozitele licentiate si a primit certificatul de depozit. Facem precizarea ca certificatul de depozit va putea fi utilizat pentru a garanta un credit de care are nevoie fermierul pentru desfasurarea activitatii, dar si pentru a vinde cantitatea de produse inscrisa in el. Este bine sa se stie ca pretul de interventie stabilit de UE este de 101,31 euro pe tona (destul de mic si el) si se recomanda tuturor producatorilor agricoli sa nu accepte un pret inferior. Daca fermierul nu va reusi sa achite creditul in termenul stabilit (360 de zile), banca va executa garantia Fondului, iar Fondul va vinde marfa. Potrivit lui Valentin Duca, in Salaj s-a depus documentatia pentru infiintarea a cinci silozuri licentiate: SC Europan pentru un siloz la Sarmasag si un altul la Gilgau pe Somes, Prodpan si Unisem in Zalau si SC Prialco SA in Jibou. Pentru cei interesati precizam ca documentatia si cererile se pot depune la DADR Salaj pana luni, 3 august a.c. Desi programul “Primul Siloz” a ratat startul campaniei de recoltare pentru grau, care este cea mai arzatoare problema in momentul de fata, acesta va putea fi aplicat pentru alte tipuri de cereale. Sa nu uitam ca vin porumbul, floarea soarelui si celelalte…
Cu doua taisuri
La prima vedere, progra-mul “Primul Siloz” apare ca o salvare pentru produ-catorii agricoli, care pe de o parte scapa in acest fel de mafia samsarilor si vor putea primi un pret corect pentru produsele lor, nemaifiind obligati sa vanda pe nimic imediat ce recolteaza, ba pot primi si un credit cu dobanda mica. Pe cealalta parte, agricultorii, cel mai probabil, vor ajunge la discretia depozitarilor, fiind obligati sa accepte preturile si conditiile impuse de acestia, considerate si in prezent prea mari si prea dezavan-tajoase pentru producatori. Ce va fi vom vedea!