Colonelul Ioan Gherman a fost omorat in propria casă din cartierul Ortelec. Istoricul și colecționarul in varstă de 81 de ani este o personalitate recunoscută in lumea culturii sălăjene

 


 

Colonelul în rezervă Ioan Gherman, o persoană care a impus respectul comunității și un om de cultură activ din Zalău, în vârstă de 81 de ani, a fost găsit marți după amiază legat de mâini și de picioare în propria casă din cartierul Ortelec. Colonelul Gherman locuia în vechea casă parohială de lângă Biserica Ortodoxă cu hramul Sfinții Mihail și Gavril. Era în comă și în șoc hipotermic. A fost transportat la Urgența Spitalului Județean, dar medicii nu au mai putut face nimic. S-a stins din viață după câteva ore de agonie.

Filmul crimei

În după amiaza zilei de marți, 30 septembrie, văzând că Ioan Gherman nu mai dă niciun semn de viață, un vecin a pătruns în curte cu gândul să bată la ușă. A fost uimit să vadă că unul dintre geamurile casei era spart. L-a strigat pe Gherman după cum obișnuia, însă acesta nu a răspuns, cum făcea de fiecare dată. Speriat deja, vecinul a sunat de urgență la 112. Un echipaj al Poliției Zalău a ajuns la fața locului. Polițiștii l-au găsit pe Ioan Gherman într-una din camere, la pământ, legat de mâini și de picioare, cu capul vânăt de la lovituri. A fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe, medicii constatând că Ioan Gherman se afla în comă și în șoc hipotermic, ceea ce înseamnă că trecuseră ore bune de la momentul la care a fost atacat. Faptul că se afla în șoc hipotermic aduce în calcul și ipoteza ca fapta să fi fost săvârșită luni noaptea. După ce a fost transportat la spital, Ioan Gherman s-a stins din viață după numai câteva ore. Ieri dimineața, curtea colonelului în rezervă era ticsită de echipaje de polițiști, criminaliști, procurori și jandarmi. Cercetările sunt în toi. Este de luat în calcul faptul că Ioan Gherman era un mare colecționar de cărți, tablouri și obiecte de valoare. Locuința lui era de fapt un adevărat muzeu al valorilor sălăjene. Toate încăperile erau răvășite. Colecția lui Gherman era împrăștiată peste tot și nu-i exclus ca atacatorii să fi căutat tocmai obiectele valoroase din impresionanta colecție.

Procuratura și poliția au stabilit un cerc de suspecți al acțiunii pe care o numesc tehnic tâlhărie, așa cum a fost încadrată deocamdată fapta, dar din datele culese până acum nu pot spune cu certitudine motivul agresiunii. stop_coloana

Groază în Ortelec

 Vecinii colonelului Gherman sunt îngroziți. Mâna criminală a băgat spaima în cartierul Ortelec. Am stat ieri de vorbă cu mai mulți săteni care locuiesc în apropiere de Gherman și ni s-au plâns că nu știu ce să facă, cum să se ferească de criminali. “Dacă la noapte vine și peste noi, ce facem? Cine ne apără?”, își pun oamenii întrebări. 

Ioan Gherman – istoric și colecționar împătimit

Ioan Gherman, de 81 de ani, s-a născut la 1 mai 1933. Locuia în vechea casă parohială a localității Ortelec, “pe dâmb”, așa cum era cunoscută locația de săteni. Era un colecționar împătimit. Avea în casă peste 20.000 de volume de cărți, atât apariții recente, cât și o colecție de volume vechi de sute de ani, cu o valoare deosebită. Pe lângă acestea, Gherman avea și o colecție de tablouri unicat, pictate de bunicul său, preot sălăjean, ce a participat alături de armata română în prima conflagrație mondială. Casa “din dâmb” mai găzduia și alte obiecte de valoare. Gherman locuia singur, dar pentru vecini și cunoscuți avea toată disponibilitatea, oricând. Toți au numai cuvinte de laudă despre Ioan Gherman.

Doctorul în istorie Marin Pop, de la Muzeul Județean,  ne spune că Ioan Gherman era tot timpul activ la evenimentele culturale organizate cu prilejul sărbătorilor naționale, de fiecare dată ducând jerbe de flori și fiind în primul rând. Istoricul sălăjean rememorează că Gherman se gândea tot timpul că după moarte ar vrea să lase județului Sălaj toate volumele de colecție drept moștenire, ca să nu ne uităm rădăcinile.

Cololonelul Gherman a agonisit de-a lungul vieții obiecte de o valoare impresionantă din punct de vedere istoric. Casa găzduia altare de închinare la Fecioara Maria și la Isus Cristos. Gherman avea obiecte aduse din pelerinaje din toată Europa și de la Ierusalim. În camere se găseau biblioteci întregi de cărți vechi și de cinci sute de ani. Cărți de importanță istorică. În total sunt peste 20.000 de volume. Pe lângă acestea, casa mai găzduiește mobilier din lemn de trandafir adus de la Ierusalim și numeroase tablouri de colecție, pictate de bunicul său.