O promisiune desarta si nimic mai mult. Asa poate fi catalogat programul “Electrificarea 2007-2009”, lansat cu fast de catre guvernul Tariceanu acum doi ani
Programul necesita aproape 480 milioane de lei pentru racordarea la sistemul de alimentare cu energie electrica a localitatilor izolate. Banii trebuiau alocati in transe.
Surprinzator sau nu, pana in acest an, cand programul a beneficiat de o finantare de 7,2 milioane de lei, guvernantii nu au dat nici un ban in acest scop. Suma amintita a fost destinata pentru demararea unor proiecte ce vizeaza electrificarea a circa 11.000 de gospodarii, Salajul nu a fost cuprins, insa, in lista beneficiarilor, ne-a declarat Vasile Filip, directorul Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) Salaj.
Potrivit spuselor sale, Electrica a solicitat primariilor din judet sa intocmeasca, din fonduri proprii, studii de fezabilitate, pentru a fi pregatite in momentul in care se vor aloca fonduri. “Suma necesara pentru introducerea energiei electrice in toate zonele din lista este mare si imposibil de suportat din bugetul societatii de distributie. De fapt, Electrica nu are alocate resurse in acest sens. Raman ca solutii bugetele locale ale primariilor, alte fonduri de la stat ori investitiile suportate de proprietarii locuintelor, din propriile buzunare”.
600.000 de lei pentru numai 10 case
Pentru ca fiecare salajean sa fie racordat la reteaua de energie electrica, se impun investitii de peste 16 milioane de lei, potrivit estimarilor facute de oficialii SDEE Salaj. Aproape doua treimi din suma este necesara pentru mediul rural. Cea mai mare investitie, in valoare de 670.000 de lei, trebuie facuta in Valea Ragului (comuna Horoatu Crasnei), pentru a face lumina in doar zece case. Sume consistente necesita lucrarile de electrificare a doua zone din comuna Bobota: La Rogoaze (620.000 de lei), pentru alimentarea cu energie electrica a 32 de gospodarii, si cartierul de romi din Dersida (475.000 de lei, 46 gospodarii). O alta investitie costisitoare vizeaza 21 de case din zona Clejie, din Buciumi (440.000 de lei).
In majoritatea cazurilor, costurile electrificarii pe abonat depaseste valoarea de piata a gospodariei, introducerea curentului in zonele respective fiind, in fapt, o necesitate sociala.
Curent de milioane pentru agentii economici
In ceea ce priveste orasele salajene, necesarul investitional se apropie de 5,9 milioane de lei si presupune alimentarea cu energie electrica a peste 3.466 de unitati locative. 92 la suta dintre acestea sunt situate in resedinta de judet, unde investitiile vizeaza, in cea mai mare parte, noile zone cu potential rezidential: cartier Meses, Gradina Onului, Dealul Morii, Crangului etc. De cele mai mari investitii ar urma sa beneficieze societatile private din Parcul Industrial Zalau (600.000 de lei) si cele din zona statiei de epurare (500.000 de lei).