In Salaj nu exista un centru destinat victimelor violentei in familie
Azi o palma, maine un pumn, iar in timp bataia devine obisnuinta pentru cei care nu stiu ce inseamna cuvantul „respect”. Un fenomen care inca nu este constientizat de societate ca fiind ceva deosebit de grav este violenta in familie. Dovada stau cazurile inregistrate in fiecare an de catre autoritati. Numarul celor care lovesc fara mila nu este in scadere, din contra. Si cel putin la fel de grav este ca femeile si copiii lor care trec prin astfel de experiente neplacute nu au unde sa se adaposteasca, in Salaj nu exista un refugiu in care sa primeasca ajutor. Desi se vorbeste de ani intregi despre acest fenomen, autoritatile salajene nu s-au gandit ca este nevoie si in judetul nostru de un centru destinat numai victimelor violentei in familie, in care sa fie oferite servicii specializate si unde sa gaseasca sprijin in orice moment al zilei.
Potrivit Luminitei Nemes, directorul coordonator al Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Salaj, in prima jumatate a acestui an 51 de salajeni au fost victimele violentelor. Numarul lor este putin mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au inregistrat 46 astfel de cazuri. Insa, acestea sunt cifrele oficiale. In realitate, sunt mult mai multe cazuri, dar nu toate victimele cer ajutorul autoritatilor.
Dintre persoanele agresate in acest an, care au avut curajul de a apela la autoritati in dorinta de a scapa de teroare, 41 sunt de sex feminin, iar 10 de sex masculin. Opt sunt minori, intre 18 si 35 de ani sunt 11 persoane agresate, 12 au intre 35 si 45 de ani, pana la 65 mai sunt 14, iar cinci au peste 65 de ani.
Jumatate sunt din mediul rural, iar in ceea ce priveste ocupatia lor, 25 nu au nici o ocupatie, 16 sunt pensionari, unul e somer, iar restul sunt salariati. Agresorii nu tin cont de varsta si nici de studiile absolvite. Din datele oferite de DMPS Salaj reiese ca doar sase dintre victime nu au studii.
Cazurile au fost inregistrate la Inspectoratele de Politie, de Jandarmi, la Autoritatea de Sanatate Publica, Serviciul de Medicina Legala, cel de Probatiune de pe langa Tribunalul Salaj, la Directia de Asistenta Sociala Comunitara Zalau, la Protectia Copilului precum si la DMPS Salaj.
Bataia face legea in tot mai multe familii
Articole
Fraudă pe WhatsApp! Nu răspunde!
A apărut o nouă metodă de fraudă, de această dată prin WhatsApp. Este vorba despre un link care, odată accesat, trimite automat mesaje către toate contactele din agenda dumneavoastră, solicitând bani în numele dumneavoastră.Mesajul arată astfel: “Bună! Te rog să o votezi pe Adeline în acest sondaj. Este fiica prietenei mele, iar premiul este o bursă pentru studii în Franța. Mulțumesc mult!”. Textul este urmat de un link. Dacă îl accesați, se va trimite următorul mesaj tuturor…
Mai mult...Mai frig în România decât în Scandinavia
În timp ce în România avem parte de o vreme rece, cu minime de până la -18°C în estul Transilvaniei țările scandinave se confruntă cu o încălzire bruscă a vremii și temperaturi de peste 0°C în multe zone susține meteoradar.ro. Pe coasta Norvegiei termometrele au arătat chiar și 8 – 9°C în prima parte a zilei de miercuri. Temperaturile au devenit pozitive chiar și în localități situate în apropierea Cercului polar sau chiar la nord de acesta, cum…
Mai mult...