La Şcoala Simion Bărnuţiu din Zalău s-a iscat scandal. Părinţii elevilor din clasa a III-a D spun că au refuzat să achite fondul şcolii, cerut de conducerea instituţiei de învăţământ, în cuantum de 30 de lei pe an, şi, ca urmare, directoarea şcolii a dispus marţi mutarea elevilor din sala de clasă unde copiii au învăţat pe parcursul a doi ani într-o sală de clasă mai mică, pe care părinţii o consideră improprie desfăşurării cursurilor. Celor 17 elevi le-a fost repartizată o sală de clasă nouă, de mărimea unei “camere de apartament, care nu are mai mult de 15 metri pătraţi”, după cum ne spune unul dintre părinţi. În aceste condiţii, părinţii spun că-şi vor transfera copiii la alte şcoli din oraş.
Părinţii spun că au investit în fosta sală de clasă
“Fără a se consulta cu Consiliul de Administraţie al Şcolii, directoarea Simona Rechişan ne-a informat că, din lipsă de spaţiu, vom primi o altă sală de clasă. Am fost ieri să vedem cum arată aceasta. Dacă o să mergeţi să vedeţi unde vor învăţa copiii noştri, nu o să vă vină să credeţi. Spaţiul este unul neaerisit, neiluminat. Sala de clasă are un singur geam. Trebuie să vă spunem şi că, în fosta sală de clasă, noi, părinţii, am investit bani”, ne spune un reprezentant al părinţilor a clasei a III-a D. Prezent la discuţie, unul dintre elevii clasei a III-a D a menţionat că sala de clasă “este mai mică decât baia unde mergeam”.
Directoarea susţine că nu fondul şcolii este motivul mutării
Am contactat-o pe Simona Rechişan, directorul Şco-lii Simion Bărnuţiu. Chiar dacă am insistat să mergem să vedem sala de clasă în cauză, aceasta ne-a declarat că “atunci când îţi renovezi apartamentul nu inviţi pe cineva la cină”. Inspectorul şcolar general Maria Pop a dat dovadă în schimb de deschidere şi a permis accesul jurnaliştilor, iar aceştia au fost însoţiţi de directoarea Simona Rechişan. Nu a stop_coloana oferit cina pusă în discuţie, dar a argumentat că s-a luat această decizie din cauza faptului că nu dispune de spaţii suficiente. Şcoala Simion Bărnuţiu are un efectiv de 905 elevi, unele clase fiind chiar de 32 de elevi. Rechişan a mai argumentat că în fosta sală de clasă a celor din a III-a D va activa o clasă cu un efectiv de 24 de elevi, în timp ce în noua sală de clasă a celor din a III-a D funcţiona anul trecut o clasă cu 18 elevi.
Simona Rechişan a declarat că fondul şcolii pe care-l cere este benevol, fiecare părinte alegând dacă-l plăteşte sau nu, iar decizia de mutare s-a luat împreună cu Consiliul de Administraţie.
Inspectoratul verifică situaţia
Părinţii revoltaţi susţin însă că decizia a fost luată pe criteriul neplăţii fondului clasei, deoarece “sunt clase de 17 elevi mult mai spaţioase decât spaţiul pus la dispoziţie, care nu cred că are 15 metri pătraţi, pe care l-am primit noi”, ne-a argumentat unul din părinţi.
Inspectorul şcolar ge-neral Maria Pop a promis ieri că va face verificări în cazul în speţă la Şcoala Simion Bărnuţiu. “Mâine dimineaţă (n.r. – astăzi) voi merge să fac verificările cuvenite în acea şcoală, iar după aceea voi putea să vă fac public punctul meu de vedere”, a declarat Maria Pop. Vineri, Comitetul de Părinţi al clasei a III-a D va avea o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului de Administraţie al Şcolii, moment în care au de gând să depună şi cererile de transfer către alte şcoli, iar clasa se va desfiinţa, după cum ne-a declarat unul din părinţi.