De 24 de ori mai multe suspendari
Astazi este ultima zi in care firmele din Romania mai pot achita prima transa a impozitului forfetar, aferenta lunilor mai si iunie. Plata se face la administratiile financiare, pentru fiecare zi de intarziere Fiscul percepand o taxa de majorare de 0,1 la suta din suma datorata. Societatile vor achita pe proprie raspundere, o eventuala eroare de calcul putand fi descoperita in urma unui control, cand i se va face si o recalculare a impozitului, cu penalitati cu tot.
Un prim impact al introducerii acestui tip de impozit la bugetul de stat va fi analizat in a doua jumatate a lunii august. In functie de concluzii, nu este exclus ca birul sa fie eliminat, mai ales ca atat voci social-democrate, cat si unele democrat-liberale au recunoscut ca forfetarul este una dintre erorile actualului Guvern.
La nivel national, peste 80.000 de firme si-au suspendat activitatea in primele sase luni ale acestui an, fata de nici 7.000 in aceeasi perioada a anului trecut. Nici Salajul nu a facut exceptie. Dupa cum ne-a declarat Laura Vadan, directorul Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Salaj, daca in perioada ianuarie-iunie 2008, 35 de agenti economici din judet si-au suspendat activitatea, in perioada corespunzatoare din acest an, numarul lor a ajuns la 849. Altfel spus, o crestere de peste 24 de ori, printre cele mai mari din tara.
Suspendarea activitatii unei persoane juridice presupune cheltuieli cuprinse intre 287 si 353 lei.
Efectele negative ale forfetarului, introdus pe fondul crizei economice, se resimt si in ceea ce priveste radierile voluntare, in conditiile in care in prima jumatate a acestui an, numarul lor s-a triplat. Mai mult decat atat, dizolvarile voluntare au ajuns de la noua, in intervalul ianuarie-iunie 2008, la 95 in anul in curs.
In 2009, minim 1.467 lei
Impozitul minim a intrat in vigoare in acest an, pe 1 mai. Taxa se aplica pe categorii de contribuabili, in functie de nivelul cifrei de afaceri din 2008. Pentru perioada mai-decembrie 2009, indiferent daca fac sau nu profit, firmele romanesti au de platit statului minim 1.467 de lei. De anul viitor, taxa minima este de 2.200 de lei. Ministerul Finantele estimeaza ca in acest fel vor fi atrasi la bugetul de stat, pana la finele anului, circa 350 milioane de lei.