Toate depozitele de deseuri au fost inchise la termen
De voie, de nevoie, 56 de primarii comunale din judet au inchis si ecologizat, pana in 16 iulie, toate cele 138 de depozite de deseuri din mediul rural, masura si termenul fiind dispuse de Uniunea Europeana, prin tratatul de aderare. Exceptie face primaria Criseni, care utilizeaza depozitul municipal, acesta urmand sa fie inchis, conform angajamentelor asumate in negocierile cu UE, abia in 2017. Inchiderea acestor depozite a facut, ieri, obiectul unei conferinte de presa sustinute de Aurica Grec, directorul coordonator al Agentiei pentru Protectia Mediului Salaj, care a precizat „judetul Salaj este in top” la acest capitol (conformarea la masura dispusa de UE), in conditiile in care in alte judete situatie este „cenusie”. Dat fiind faptul ca nu toate judetele au respectat termenul de inchidere, Aurica Grec sustine ca „in mod cert Romania va primi sanctiuni (n.r.: din partea Comsiei Europene) pe acest segment”, sanctiuni traduse in penalitati de sute de mii de euro pe zi.
„Situatia alba” din judetul Salaj se datoreaza, potrivit directorului APM, atat permanentelor campanii de informare organizate de institutie cu primarii (a caror sarcina a fost inchiderea depozitelor), cat si implicarii Consiliului Judetean, care a elaborat proceduri de lucru inmanate fiecarui primar in parte si a alocat si fonduri pentru lucrarile de inchidere si ecologizare (cate 15.000 de lei pentru fiecare primarie).
Daca primariile s-au achitat onorabil de sarcina inchiderii depozitelor, ele sunt acum in fata unei noi provocari: de a asigura o alternativa de depozitare a deseurilor.