Un sălăjean care lucrează în mediul privat ține în spate cel puțin o treime din salariul unui bugetar și pensiile a doi sălăjeni, fără a mai pune la socoteală cheltuielile care se duc pe plata indemnizațiilor de șomaj, a indemnizațiilor de handicap, a ajutorului social sau alte prestații sociale. 

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, din datele înregistarte în registrul electronic al salariaților (REVISAL), în județul nostru sunt 34.607 persoane care lucrează în mediul privat, la 4.167 de angajatori. De asemenea, cu contract individual de muncă mai sunt 9.302 salariați care lucrează la instituții de stat și 333 de angajați care lucrează la 16 companii cu capital mixt, public și privat. Cifra nu arată însă numărul total de salariați care lucrează în instituțiile de stat din Sălaj. La aceștia se adaugă cei aproximativ două mii de funcționari publici, la care se mai adaugă magistrații, angajații din structurile militare, poliție sau SRI sau alte categorii de lucrători care-și desfășoară activitatea pe bază de decizie de numire, ordin de serviciu, sau decret prezidențial. Prin urmare, numărul persoanelor plătite din bugetul de stat este mult mai mare, precizează reprezentanții ITM Sălaj.

Cei mai mari angajatori din Sălaj

Primii trei cei mai mari angajatori din mediul privat la nivelul județului, cu peste o mie de salariați, potrivit ITM Sălaj, sunt SC Silcotub SA, SC Michelin România SA – punct de lucru Anvelope – și SC Universal CO SA. Din sistemul bugetar, cei mai mari angajatori sunt Spitalul Județean de Urgență Zalău, Spitalul Orășenesc Șimleu Silvaniei și Direcția Silvică Sălaj.

Salarii și… SALARII în Sălaj

Un sălăjean duce acasă lunar, în medie 1.299 de lei net, reprezentând venituri provenite din salarii, potrivit ultimului buletin informativ al Direcției Județene de Statistică (DJS) Sălaj, din luna aprilie 2014. Sălăjenii câștigă însă mai puțin cu 25 la sută decât media salarială la nivel național.
Un raport la Casei Județene de Pensii Sălaj arată că peste 13.000 de salariați au avut anul trecut un venit brut sub 670 de lei, iar cei mai mulți, 15.900 de sălăjeni, au câștigat între 670 și 900 de lei brut. Puțin peste 10.000 de sălăjeni câștigă între 900 și 1.500 de lei. 5.167 de sălăjeni au venituri sa-lariale brute între 1.500 și 2.500 de lei. În jur de trei mii de sălăjeni câștigă între 2.500 și 4.000 de lei, 1.696 de sălăjeni au salarii brute între 4.000 și 10.000 de lei, 154 de persoane câștigă între 10 mii și 15 mii de lei lunar,stop_coloana 59 de sălăjeni câștigă între 15 mii de lei și 25 de mii de lei, iar 29 de sălăjeni au salarii de peste 25 de mii de lei pe lună.

De la românul “sărac și cinstit” colectează statul bani

Compania de consiliere în afaceri și management bancar KeysFin a realizat un studiu pri-vind profilul salariatului român, care ține în spate România. Concluziile studiului sunt că angajatul român la privat este “sărac și cinstit”. Abia dacă câștigă 1.000-1.200 de lei. Dă cei mai mulți bani pe utilități și mâncare. Potrivit studiului, câștigul mediu real al angajatului la privat este mai mic decât salariul mediu pe economie. Dacă este să facem portretul-robot al angajatului român, acesta are vârsta medie între 35 – 40 de ani, trăiește la oraș, este căsătorit, are studii medii și lucrează la privat. Iar câștigul pe familie este undeva la 1.500-1.700 de lei, susțin analiștii KeysFin.
Din acești bani, peste 80 la sută se duc pe cheltuielile de administrare, adică pe facturi de utilități, taxe, impozite, rate la bancă și consumul necesar traiului zilnic.

Peste trei ani vom avea salarii mai mari cu 200 de lei și cheltuieli cu 12 la sută mai mari

Studiul avertizează că proporția dintre numărul de salariați și numărul de pensio- nari este tot mai mică, de la an la an, și dacă trendul se menține, în mai puțin de 10 ani România nu va mai avea bani pentru plata pensiilor și salariilor bugetarilor. “Dacă în 1990 erau 8,1 milioane de salariați și 3,5 milioane de pensionari, ultima statistică INS, din mai 2014, arată că au mai rămas numai 5,7 milioane de salariați, care susțin 5,3 milioane de pensionari, alături de 1,2 milioane de bugetari și 4 milioane de copii și adolescenți”, spun analiștii .
Prognoza nu este deloc încurajatoare pentru muncitorul român. Până în 2017, numărul salariaților ar urma să crească cu numai 200.000 de persoane, iar salariul mediu net ar urma să avanseze cu numai 200 de lei, echivalentul a 44 de euro.
Aceasta creștere salarială nu va reuși să acopere însă creșeterile de prețuri. Potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, creșterea cumulată a prețurilor de consum va fi, în următorii trei ani, de peste 12 la sută.