Vehement contestat inca dinaintea introducerii lui, impozitul forfetar continua sa nasca polemici chiar intre partenerii de guvernare. Social-democratii au venit cu propuneri ca acest bir sa fie eliminat din luna septembrie, dar nu oricum, ci dupa identificarea unor alte surse de finantare. Patronii spun ca e prea tarziu, raul fiind deja facut: peste 80.000 de societati si-au suspendat activitatea in perioada ianuarie-iunie 2009, fata de nici 7.000 in aceeasi perioada a anului trecut. “E un instrument de masacrare a mediului de afaceri”, acuza reprezentantii firmelor din Romania.
Pana si colegii de partid ai lui Gheorghe Pogea, “tatal forfetarului”, au iesit la interval admitand ca introducerea acestei taxe se numara printre erorile actualului Guvern.
Daca initiativa PDS-istilor se va materializa, impozitul forfetar va deveni una dintre taxele cu cea mai scurta perioada de aplicare impuse de Guvern in istoria recenta a Romaniei. Din pacate, insa, si de aceasta data mai marii de la Bucuresti si-au deschis ochii dupa ce efectele dezastruoase ale birului s-au produs deja. Da, s-a redus din numarul firmelor-fantoma, suportul evaziunii fiscale, dar pentru asta, mediul de afaceri a trebuit sa plateasca un pret mult prea mare. Mai ales acum, intr-o perioada delicata, in care era salutar ca statul sa intinda o mana agentilor economici si nu sa le bage mana atat de adanc in buzunare.
Toate acestea, din cauza disperarii statului de a atrage bani la buget. Finantele au estimat ca din forfetar bugetul se va mari, in 2009, cu circa 35,5 milioane de euro. Si ce daca firmele s-au inchis pe capete si, implicit, au dat oameni afara? Sa nu uitam, insa, ca pentru toti acei oameni, statul va trebui sa plateasca ajutoare de somaj!