Crescatorii de animale din Soimus ne-au contactat telefonic si ne-au chemat pe pasunea comunala sa vedem ca in jur de 70 – 80 de vaci nu au unde se adapa. Cele doua fantani de pe pasune au nivelul apei atat de scazut, incat cumpana nu mai ajunge, iar galeata scoate din fundul fantanii mai mult namol decat apa. Vasile Chis spune ca merge departe cu butoaiele sa aduca apa, dintr-un parau de la marginea Jiboului. Ciurdarul Sabin Lingurar incearca sa adape 50 de vaci cu doua galeti de apa, dar vacile refuza, pentru ca apa este tulbure. Asa ca la amiaza va trebui sa le duca vreo doi kilometri pana la un fir de apa din hotarul Dobrinului. Primaria din Somes Odorhei a investit pentru amenajarea de adapatori pe pasunea din hotarul Soimusului, dar seceta isi spune cuvantul.
Apar vanzatorii de apa
Pe pasunea satului Ciglean, inspre Boroneasa, exista pasune cat vezi cu ochii. Si animale exista in sat. Numai ca nu gasesti un ochi de apa pentru ca animalele sa-si astampere setea. Pana a nu da seceta, mai gaseai apa ici si colo. Acum turmele de oi, chiar si vacile, trebuie sa coboare la Valea Agrijului pentru a se adapa. Stefan Borzan cara apa cu caruta si cu butoaiele, pentru ca animalele mai trebuie adapate si acasa. Au inceput sa apara in zona sacagii. Nu vand apa cu sacaua, ca pe vremuri, ci cu bazine puse in Dacia papuc. 1.000 de litri de apa costa 50 de lei. Apa pentru animale. Fantanile de langa biserica inca n-au secat si oamenii stau cu galetile ore intregi sa le umple. Chiar de va veni vremea aductiunii de apa in comuna Creaca, satul Ciglean n-a fost prins in proiect. Nu ramane decat ca oamenii sa se roage Celui de Sus sa nu fie seceta.
Cine a fost gospodar
are apa cu bani de la APIA
In comuna Sig, marea majoritate a locuitorilor obtin apa necesara gospodariilor prin microsisteme. Asta inseamna ca acolo unde era o sursa de apa oamenii s-au asociat, au pus mana de la mana si au incropit un bazin din care apa sa ajunga in gospodarie prin cadere. „Sunt multe microsisteme in comuna – spune primarul Florian Bonte – dar cu seceta din aceasta vara si multe izvoare au secat. Oamenii se descurca cum pot”. Cat despre apa necesara animalelor aflate in stabulatie, primarul zice ca in aceasta vara, pe pasunea Rubin dinspre Tusa au fost forate doua puturi la o adancime de stop_coloana170 de metri. Investitia s-a fa-cut cu banii Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Sig primiti drept subventie de la APIA. Dorel Breje, presedintele asociatiei, spune ca in aceste zile se lucreaza la introducerea conductelor pentru pasunile din toate cele cinci sate ale comunei (Sig, Fizes, Sarbi, Tusa si Mal). „Daca apa va fi suficienta, reteaua se va extinde si pentru go-spodariile populatiei, pentru ca animalele beau apa si acasa”, precizeaza Dorel Breje. (V. Varga)
Vara cu temperaturi
de canicula si seceta
Începand cu luna iulie si pana in septembrie, valorile termice din vestul tarii vor fi peste limitele normale si vor lipsi precipitatiile, potrivit unei estimari realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). În iulie, teperatura aerului va ajunge chiar si la 35 de grade in vestul tarii. Pe parcursul lunii iulie precipitatiile vor lipsi in cea mai mare parte a teritoriului. În nordul tari va ploua cel mai mult si sunt asteptate cantitati de 60 – 100 de litri pe metru patrat, iar in restul tari circa 20 – 40 de litri pe metrul patrat. În luna august, potrivit estimarilor, regimul termic se va situa în limite apropiate de mediile multianuale în centrul si nordul tarii si peste normalul perioadei în restul teritoriului. În unele zone, temperaturile maxime vor urca chiar si peste 35 de grade, iar cantitatile lunare de precipatii vor fi sub mediile climatologice in aporape toata tara, aproximativ 60 de litri pe metru patrat in nord si 10 – 20 de litri pe metrul patrat in jumatatea de sud a Romaniei. În prima luna din toamna, temperatura aerului va fi peste normele perioadei. Se vor inregistra temperaturi in septembrie de peste 30 de grade in sud-estul, sudul si local in vestul tarii. De data aceasta, cantitatile de precipitatii vor fi apropiate de normele perioadei. În sudul si sud-estul tarii, cantitatile de precipitatii vor fi de 40 de litri pe metru patrat, iar în restul tarii acestea vor fi cuprinse între 40 si 80 de litri pe metru patrat. (C. Birjac)