În plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, PSD a dat o lovitură de imagine ieri în Sălaj prin vizita unor înalți demnitari, în frunte cu primul ministru Victor Ponta.
Angajamente față
de Michelin și Silcotub
Aflat ieri la Zalău, premierul Victor Ponta a vizitat, de la ora 15.45, fabrica Tenaris Silcotub, iar apoi fabrica de corduri metalice a grupului Michelin, însoțit de ministrul delegat pentru dialog social Aurelia Cristea, de președintele Consiliului Județean, Tiberiu Marc și de prefectul județului, Ionel Ciunt.
Dacă la cele două fabrici a fost “în vizită de lucru”, la conferința de presă de aseară, premierul a apărut alături de vicepremierul Liviu Dragnea, de ministrul delegat pentru dialog social Aurelia Cristea și de candidatul PSD la europarlamentare Corina Crețu. Ponta a menționat că, prin vizitele sale de ieri, face “campanie pentru România” și a respins orice comentariu sau replică la întrebările presei cu privire la atacurile fostului partener de guvernare Crin Antonescu și ale președintelui Traian Băsescu.
“Este o zi în care sunt mult mai optimist și mai încrezător în ce poate face România atât în București, cât și la Zalău, unde am avut ocazia să vizitez patru proiecte, să văd câtă încredere există din partea unor lideri mondiali pentru a investi în România. Aici, la Zalău, Michelin și Silcotub. În momentul în care companii atât de importante spun că au investit în 2013 în România, oferă 5.500 de locuri de muncă, cu salarii bune, toate cu taxe și impozite la zi, nu pot decât să fiu bucuros. Mi-au cerut să mențin stabilitate și predictibilitate din punct de vedere al legislației fiscale și să continuăm pe acest trend pozitiv și să aplicăm scutirea de impozit pe profitul reinvestit, pentru că toți vor să inve-stească în retehnologizare, să avem grijă din punct de vedere legislativ pentru ca prețurile la energie să rămână într-un proces care să asigure competivitate. Am auzit de la ei că avem mână de lucru foarte bine pregătită, un sistem fiscal atractiv și un preț la energie încă scăzut. Sunt foarte optimist că astfel de proiecte se vor extinde și chiar înmulți. M-am bucurat că aceste companii au investit și în partea socială, la Spitalul Județean și pentru relansarea învățământului profesional. Toate companiile au unu-două licee partenere, astfel încât tinerii care ies din liceu să aibă o calificare, fie că merg sau nu mai departe la facultate. Am aflat că avem și anomalii, că de la Silcotub cumpără țevi toată omenirea, din SUA până în Asia, dar nu cumpără și Romgaz. Dar cu aceste întâlniri putem să aflăm și aceste lucruri și să le remediem”, a concluzionat premierul după vizita la fabricile de la Zalău,Tenaris și Michelin.
La solicitarea celor două intreprinderi importante din Zalău refe-ritoare la construcția autostrăzii, prim-ministrul a anunțat mai repede cu o zi decât spune că și-a propus (pentru că mâine va participa la inaugurarea fabricii Bosch de la Jucu, județul Cluj) că se vor relua lucrările la Autostrada Transilvania. Pe lângă lucrările din fonduri europene la tronsonul Gilău – Nădășelu, premierul a anunțat că, mâine, ministrul Dan Șova va da ordinul de începere a lucrărilor pentru autostrada Sebeș – Turda. De asemenea, din banii care s-au strând din acciza suplimentară la combustibil, aplicată de la 1 aprilie, vor începe lucrările de construcție la porțiune din Autostrada Transilvania, tronsonul Nădășelul – Mihăilești, din 28 noiembrie 2014. De asemenea, Ponta a anunțat că lucrările de construcție la tronsonul Mihăilești – Suplacu de Barcău, din care face parte și traseul de 83 de kilometri de autostradă care va traversa Sălajul, vor începe din noiembrie 2015, cu trei ani mai devreme decât era prevăzut în vechiul plan al autostrăzilor, prezentat de Dan Șova.
Pe teritoriul Sălajului, până acum singurele lucrări la Autostrada Transilvania s-au făcut la Porț, comuna Marca, pe un tronson de 1,8 kilometri, la consolidarea unui viaduct. Lucrările s-au făcut de mântuială și acum sunt slabe șanse să fie recuperat ceva, având în vedere și starea avansată de degradare a construcției, după ce șantierul a fost abandonat în 2012.
Iată, toate veștile bune apar în perioada campaniilor electorale. Noroc că 2014 are două campanii, că poate mai prindem ceva investiții de la București. Se știe că electoratul din Transilvania, cu excepția Sălajului, este preponde-rent de dreapta.
Ponta vrea ca producția Michelin
din Budapesta să fie mutată la Zalău
Cu privire la ultima decizie strategică anunțată de Michelin, de închidere a fabrici din Budapesta și relocarea producției în România și Polonia, premierul s-a arătat foarte optimist. “Nu mă bucur de răul altora, dar mă bucur de lucrurile bune pentru România. Mi s-a spus foarte clar că la Budapesta fabrica se va închide, iar la Zalău, nu numai că nu se închide, ci se va extinde. Silcotubul are proiecte pe care noi putem să le sprijinim, cum este depozitul de cărbune (al CET, rămas pe te-renul cumpărat de Tenaris, n.r.). Michelin a fost sprijinită pentru extinderea activității și cumpărarea terenului din Crișeni. M-am dus să văd în ce măsură autoritățile locale și cele centrale sprijină investițiile celor două companii. Avem creștere economică, ceea ce mă face să fiu încrezător în aplicarea măsurilor de relaxare fiscală”, a spus premierul cu privire la susținerea unei eventuale mutări a producției Michelin din Budapesta în Zalău și problemele Tenaris, care au fost aduse la cunoștință premierului și în întrevederile de la Palatul Victoria.
Vicepremierul Liviu Dragnea
afirmă că banii pentru centura
Jiboului vin în câteva zile
Valoarea contractelor de investiții în Sălaj pentru anul în curs și pentru o scurtă perioadă din anul viitor se ridică la 93 de milioane de euro, a susținut la întâlnirea de ieri cu presa vicepremierul Liviu Dragnea. Făcând o sumară defalcare, reiese că 23 de milioane de euro vor fi folosiți pentru reabilitarea termică a blocurilor. 72 de obiective vor fi realizate, din care în decursul acestui an 31 de obiective noi. Pentru Programul Național de Dezvoltare sunt alocați 20 de milioane de euro. O investiție care de mulți ani se încearcă a fi pusă pe picioare este centura de ocolire a orașului Jibou. Abia acum, prin Agenția de Dezvoltare Rurală, s-au obținut cinci milioane de de euro pentru realizarea căii de acces care va degreva circulația în orașul de pe Someș. Dragnea a promis că în aproximativ două săptămâni se vor obține toate aprobările pentru investiția respectivă.
Ponta nu exclude
împăcarea cu PNL
În privința ieșirii de la guvernare a PNL, Victor Ponta spunea ieri la Zalău că din respect pentru români nu vorbește de rău USL-ul. “PNL- a dat miniștri capabili precum domnul Chițoiu ori doamna Mariana Câmpeanu”, a spus Ponta. Întrebat dacă crede într-o împăcare cu PNL, Ponta a spus că “există 7,4 miioane de motive pentru refacerea USL, așa cum era în 2012”. Desigur, se re-ferea la cei 7,4 milioane de alegători care au votat la referendum demiterea lui Băsescu. Dar asta e altă poveste.
“Nu suntem dependenți de Rusia”
Cât despre conflictul dintre Ucraina și Federația Rusă, premierul a afirmat că deocamdată țara noastră nu va fi afectată. “Nu suntem dependenți de de Rusia din punct de vedere energetic (curent electric, gaz metan) precum alte state din zonă. De pildă, iarna aceasta am importat doar trei la sută din gazul meten consumat la nivel național”, a precizat premierul.