Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau – Sectia de Istorie, se redeschide saptamana viitoare, joi 15 mai, dupa patru ani in care a fost inchis publicului pentru modernizare. Deschiderea oficiala va avea loc de la ora 17.00. Corina Bejenariu, directorul Muzeului Judetean, a declarat ca vom avea unul dintre cele mai moderne si mai interesante muzee din tara. „Putem spune ca avem un muzeu intinerit si poate unul dintre cele mai atractive muzee de istorie din Romania. Reusim sa deschidem un muzeu extrem de important si de atractiv. Aveti toate motivele sa fiti alaturi de noi”, a declarat managerul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Salaj.
Sectia de istorie a muzeului a incetat sa mai atraga vizitatori, dupa ce aproape toti zalauanii s-au familiarizat cu exponatele din vitrine. Este unul din motivele pentru care muzeul de istorie a avut nevoie de o reabilitare urgenta. Doar ca lucrarile de reconfigurare a exponatelor au durat cativa ani si a costat peste 140 de mii de lei.

Din paleolitic pana in „Epoca

de Aur”, pe drumurile romane
Cei care vor trece pragul mu-zeului vor putea admira istoria reconstituita a Salajului, de la paleolitic, de cand s-au gasit primele urme de civilizatie in Salaj, pana in „Epoca de Aur”, pe 15 segmente de prezentare. Piesele sunt grupate pe perioade si refac mediul de viata al stramosilor nostri. Pe primii oameni din Salaj ii vom gasi in sala cu picturi rupestre din pestera de la Cuciulat, prin amplasarea unor manechine care executa operatiuni de prelucrare a pietrei. Prima civilizatie agricola din zona Salajului are la baza elemente de habitat specifice unuia dintre cele mai importante situri neolitice de la Port-Corau. S-a reconstituit un segment de locuinta specifica, cu principalele indeletniciri casnice (tesut, prepara-  rea hranei). Epoca bronzului in Salaj este evidentiata prin descoperireastop_coloana din localitatea Recea a unei constructii cu o vatra de foc pe care a fost descoperit un creuzet pentru topirea bronzului. Atelierul descoperit la Recea va fi reconstituit la scara mai mica si expus in muzeu, alaturi de piese in di-ferite faze de producere si finisare.
Civilizatia romana, cu casa romana, bucataria, armata romana, spatiul laic si spatiul sacru la romani vor fi prezentate in segmentul expozitional Porolissum. De asemenea, vom putea circula pe traseele recostituite ale drumurilor romane cu puncte de intersectie.

Utecistul, minerul si muncitorul

in uzina – piese de muzeu
Fiecare zona va avea manechine imbracate in port specific zonelor Salajului. Segmentul expozitional „Epoca de Aur” va surprinde elemente din viata politica, economica si sociala. Elevii de astazi vor putea vedea cum aratau „soimii patriei” (baiat si fetita), pionierii si utecistii. De asemenea, vor fi prezentate categoriile profesionale predominante ale epocii, minerul si muncitorul in uzina.
Sunt cateva dintre aspectele le care le vom putea vedea la muzeu din 15 mai intr-o prezentare spectaculoasa si care speram ca vor duce faima muzeului de istorie din Zalau.

O zi in targul vechi
Un alt sector va prezenta „O zi de targ la Zalau” si va fi organizat pe doua segmente tematice. Primul va prezenta dinamica civilizatiei traditionale inaintea mutatiilor ce au afectat rural romanesc, iar in cel de-al doilea se vor prezenta publicului schimbarile determinate la nivelul ruralului prin masurile regimului comunist privind desfiintarea proprietatii private asupra pamantului si instituirea sistemului colectivist.