Vrem nu vrem, primavara si-a intrat in drepturi. Si cum fiecare gospodar traieste cu senzatia ca purcede la un nou ciclu, incepe sa-si faca curatenie. Uneori si in suflet si in gospodarie, alteori numai intr-un anumit sector. Cert este ca curatenia, si in special cea de primavara, este asociata de cele mai multe ori cu veselia. Se spune ca harnicele gospodine fredoneaza un cantec atunci cand spala vasele sau dau cu carpa de o suta de ori cand sterg praful de pe etajera. Sa nu mai vorbim de fetiscanele ce lustruiesc ochiul de geam de dragul de a trage cu ochiul la trecatori. Cam tot ceea ce este legat de curatenia de primavara, de obiectele inutile, nefunctionale, se inscrie intr-un fel de cor sprintar al voiosiei. Merita, credeti-ma, felicitate doamnele din casa ce isi iau cu usurinta inima in dinti si se debaraseaza de tot ceea ce stanjeneste prin interior. Sincer sa fiu, pe nevasta-mea nu o pot invata sa faca acest lucru. Ce-i aia, sa pastrezi tot felul de posete sentimentale, de bluze scamosate, de sosete destramate, de stop_coloanasandale ale nepotilor care acuma sunt mai inalti decat bunicii?. La deseuri cu ele! Unii de la tara spun ca esti cotat cu atat mai „domn” cu cat arunci mai multe la gunoi si cumperi altele noi. Insa ceea ce n-am inteles niciodata este curatenia ca obicei de a arunca reviste de cultura perene si carti. Va spun sincer, am vazut volume stivuite langa un container. Oare cum si le-o fi selectat gazda casei, le-o fi cumparat candva pe crite-rii de decor. Dupa ce considerente o carte ajunge demna de a fi aruncata. Daca nici cartile nu pot fi pastrate, asa macar ca valori sentimentale, atunci chiar imi vine sa cred ca e mai dulce viata in mizerie decat intr-o curatenie dezolanta.
O soseta gaurita si o carte ingalbenita
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...