Conform datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj, la nivel de judet s-au inregistrat anul trecut 133 de bolnavi de tuberculoza, din care 122 de bolnavi noi si 11 bolnavi readmisi (recidive). 42 de bolnavi noi de tuberculoza provin din mediul urban, numarul de pacienti proveniti din mediul rural fiind aproape dublu (80).
In noua din cele 122 de cazuri noi de tuberculoza este vorba de copii pana la varsta de 14 ani, unul din mediul urban si opt din mediul rural.
Potrivit datelor de la DSP Salaj, fata de anul 2013, in anul 2012 s-au inregistrat 129 de cazuri, din care 107 cazuri noi si 22 de readmisi (recidive). Incidenta tuberculozei in Salaj pe 2012 a fost de 54,9 la suta de mii de locuitori. Aceste date situeaza judetul pe o pozitie favorabila in topul judetelor cu incidenta scazuta de TBC, pe ultimul loc aflandu-se judetul Olt, cu o incidenta de 143,5 la suta de mii de locuitori.
Informarea privitoare la tuberculoza in Salaj a fost facuta de DSP cu ocazia aniversarii Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Tuberculozei, marcata in fiecare an la 24 martie, prin care se urmareste constientizarea populatiei asupra modului de raspandire a bolii, metodelor de diagnostic si tratament.
Conform Organizatiei Mondiale Sanatati, noua milioane de oameni se imbolnavesc de tuberculoza in fiecare an. Din acestia, 1,3 milioane de oameni decedeaza, iar trei milioane de persoane bolnave de tuberculoza sau contac?i ai bolnavilor de tuberculoza nu primesc ingrijirile medicale necesare. Peste 95 la suta din cazuri au aparut in tarile cu venituri mici si medii. Romania se afla pe primele locuri in Uniunea Europeana cu o incidenta ridicata a tuberculozei.
Ce este tuberculoza
si cum o prevenim
Tuberculoza este o boala infecto-contagioasa produsa de bacilul Koch, transmisa pe cale aeriana, mai rar digestiva, si care poate afecta toate organele corpului, dar in primul rand plamanul.
Factorii de risc pentru imbolnavire sunt fumatul, alcoolismul cronic, subnutritia, SIDA, diabetul zaharat, cancerul, silicoza, tratamentele cu prednison, toate acestea ducand la scaderea rezistentei organismului si implicit la declansarea bolii.
Tuberculoza se manifesta prin tuse care persista mai mult de 3 saptamani, oboseala accentuata, paloare, lipsa poftei de mancare asociata cu scaderea in greutate, febra, transpiratii in special nocturne, expectoratie cu sange. Oricare din simptomele de mai sus trebuie sa determine pacientul sa se prezintestop_coloana la medic.
Principala sursa de transmitere a tuberculozei o constituie omul bolnav cu tuberculoza pulmonara, care elimina bacilii tuberculosi cel mai frecvent prin tuse, expectoratie, stranut, dar si de la animalul bolnav prin consumarea laptelui neprelucrat termic. O persoana cu tuberculoza care tuseste poate transmite boala altor 10 – 15 persoane cu care vine in contact. Daca este tratata corect, in 3 – 4 saptamani de la inceperea tratamentului se considera ca boala nu mai este contagioasa.
Tratamentul consta intr-o combinatie de mai multe antibiotice (antituberculoase) si dureaza cateva luni, uneori chiar un an. Prescrierea tratamentului se face numai de catre medicul specialist, iar administrarea se face sub stricta supraveghere medicala.
Tuberculoza poate fi prevenita prin vaccinarea BCG a nou nascutilor din maternitati, prin adoptarea unui regim de viata sanatos care sa includa o alimentatie bogata in fructe, legume, carne, lactate, evitarea fumatului, consumului excesiv de alcool, plimbari in aer liber, aerisirea incaperilor, evitarea aglomeratiilor, odihna, respectarea normelor de igiena personala si colectiva.
Dezbatere cu pneumologul
Gabriel Gavrilut
Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Tuberculozei, filiala judeteana Salaj a Societatii Romane de Cruce Rosie a organizat o dezbatere cu privire la tuberculoza, avandu-l ca invitat pe medicul pneumolog Gabriel Gavrilut. Voluntarii Crucii Rosii au prezentat un film informativ si date referitoare la turbeculoza, iar cei prezenti au avut ocazia sa-i puna intrebari medicului Gavrilut referitor la boala. Medicul a pus accentul pe importanta urmarii tratamentului prescris chiar si dupa ce pacientul a fost externat din spital, pentru ca boala sa nu recidiveze. Acesta a prezentat cazul unui pacient, in varsta de 42 de ani, care a decedat din pricina ca a intrerupt tratamentul de trei ori.
Pneumologul Gavrilut a precizat ca, fata de Moldova si sudul tarii, zona Ardealului se situeaza foarte bine in ceea ce priveste incidenta tuberculozei si ca Salajul se afla printre primele 15 judete cu incidenta scazuta de tuberculoza.