Vasile Colcear, directorul interimar al Dircţiei Silvice Sălaj, a pus ieri pe tapet acţiunile care se desfăşoară cu prilejul “Lunii plantării arborilor”. Conform Codului silvic actual (cel nou încă n-a intrat în vigoare), în perioada 15 martie -15 aprilie a fiecărui an se organizează evenimente ce urmăresc să atragă atenţia opiniei publice asupra pădurii şi problemelor ei, să antreneze cetăţenii în acţiuni concrete legate de îngrijirea şi conservarea fondului forestier. Până în 2008, astfel de manifestări se organizau sub genericul “Luna pădurii”, dar se pare că nu i-a sunat cuiva bine la ureche.
Tot ieri, începând cu ora 12.00, lucrătorii Direcţiei Silvice Sălaj s-a deplasat în zona Panic pentru a face o demonstraţie de plantat arbori. În acţiunea lor au antrenat mass-media locală, dar şi oficialităţi. S-au plantat puieţi de stejar roşu şi de gorun. Dintre oficiali îi amintim pe prefectul Ionel Ciunt, pe vicepreşedintele Consiliului Judeţea Valeriu Crişan, pe viceprimarul Fazakas Nicolae, pe inspectorul general al ISJ, Gheorghe Bancea. Şi cum clăcaşii trebuie recompensaţi, conducerea direcţiei silvice a pregătit o gustare în aer liber, stropită cu vin şi cu un lichid incolor ce ţine mărgele. Nu de alta, dar să se prindă puieţii.

Direcţia Silvică Sălaj
pune la bătaie
650 de mii de lei
pentru împăduriri

La nivelul celor cinci ocoale, Direcţia Silvică Sălaj a stabilit un program de regenerare a pădurii pentru anul 2014, care cuprinde o suprafaţă totală de 76 de hectare, din care împăduriri se vor executa pe 25 de hectare, iar regenerări naturale pe 51 de hectare. De asemenea, în vederea consolidării plantaţiilor înfiinţate în anii anteriori, se vor efectua lucrări de completare a regenerărilor pe o suprafaţă de 4 hectare. Puieţii necesari pentru efectuarea acestor lucrări sunt produşi în pepinierele proprii ale direcţiei silvice. În această campanie se vor folosi peste 145 de mii de puieţi din speciile gorun, stejar, cer, stejar roşu, fag, salcâm, paltin, frasin molid şi larice. Direcţia Silvică Sălaj dispune de un excedent de 155 de mii de puieţi forestieri, pe care stop_coloana intenţionează să-i valorifice către populaţie şi direcţiile silvice din judeţele învecinate. Valoarea lucrărilor de regenerare a pădurilor ce vor fi executate de Direcţia Silvică Sălaj în anul 2014 depăşeşte suma de 650 de mii de lei.

Mai demult,
pădurea e băgată-n seamă

Sărbătoarea plantării de arbori îşi are începuturile în anul 1872, în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării defrişărilor. În România, prima manifestare de acest gen s-a desfăşurat în 1902, la iniţiativa lui Spiru Haret. În anul 1933, evenimentul s-a marcat prin 8.000 de serbări ale sădirii arborilor, cu o participare de peste două milioane de cetăţeni. Şi pe vremea comunismului se făceau masive plantări de arbori de către pionieri şi utecişti, dar nu sub formă de sărbătoare. Tradiţia a fost reluată după anul 1989, iar până în anul 2008, cum spuneam, în perioada 15 martie – 15 aprilie s-a organizat “Luna pădurii”.

Mult, puţin,
se fură lemnul

Directorul Vasile Colcear a ţinut să facă şi un scurt bilanţ al activităţii de pază a pădurilor din subordinea Direcţiei Silvice Sălaj în anul 2013 din care reţinem că s-au efectuat un număr de 981 de activităţi de control privind circulaţia materialelor lemnoase şi tăierile ilegale de arbori. În urma controalelor efectuate s-au constatat şi s-au întocmit procese verbale pentru un număr de 52 de infracţiuni silvice şi 405 contravenţii. S-au aplicat amenzi în valoare de 497.350 de lei. Totodată, s-au confiscat 136 metri cubi de material lemnos. Cât despre zonele cele mai “bântuite” de hoţii de lemne, Vasile Colcear afirmă că acestea sunt acolo unde există comunităţi de romi. Şi a dat drept exemplu zona Mal şi zona Pustă Vale.