Salajenii sunt nevoiti sa-si vanda in continuare palinca „pe sub mana”, in lipsa unei legislatii care sa le permita sa-si expuna licoarea traditionala pe rafturile ma-gazinelor. Acciza in vigoare este una de prohibitie.
Cei 115 producatori de horinca din judetul nostru, membri ai Asociatiei producatorilor de palinca din Salaj, au cerut de mult sprijinul parlamentarilor salajeni pentru a modifica legea privind accizarea palincii.
Proiectul de modificare a legii a fost inaintat de deputatul Lucian Bode si sustinut de alti parlamentari, dar din pacate nu a trecut de Senat, primind doar 62 de voturi pentru, 64 împotriva, iar 11 senatori s-au abtinut. „În septembrie anul trecut, am elaborat un pro- iect de lege pentru sprijinirea producatorilor de bauturi traditionale românesti din zona Salajului si nu numai, în sensul definirii bauturilor traditionale românesti. În prezent, producatorii de bauturi traditionale românesti sunt obligati sa plateasca la o cantitate de peste 200 litri alcool la 50 de grade o acciza extrem de mare, si anume 22 lei pe litru, în conditiile în care pretul de vânzare ajunge acum undeva la 20 de lei pe litru. Din productia totala de aproximativ 130 de milioane de litri de tuica, se impoziteaza acum doar un procent. Astfel ca propunerea mea are si scopul de a imbunatatii colectarea la bugetul de stat si accizarea unei cantitati importante de bautura traditionala”, a explicat Lucian Bode motivul pentru care a sustinut acest proiect de modificare a legii. Deputatul salajean a mentionat ca Se-natul este prima camera sesizata si urmeaza sa fie dezbatut in Ca- mera Deputatilor, care este camera decizionala. Proiectul este sustinut de toti parlamentarii din Salaj.
stop_coloana
Horinca nu are nici religie, nici politica
Decizia senatorilor a picat prost pentru palincarii din Salaj. „Ne puneam mari sperante in acest pro-iect, pentru ca el a fost gandit in interesul Romaniei. Initiativa este a noastra, a palincarilor din judet. Palinca nu are religie si nici politica, este a tuturor, dar am apelat la cineva sa ne sustina. Palinca trebuie, in primul rand, sa nu mai fie consi-derata spirt si sa poata fi vanduta in magazine. Ne dorim ca tuica, horinca, palinca, jinarsul, sau cum i s-ar spune in tara, sa fie recunoscuta ca bautura traditionala si sa poata fi comercializata. Acum nu stie nimeni cat se produce, cat se vinde, pentru ca totul se vinde la negru. Sunt doar cativa producatori autorizati care platesc acciza de 22 de lei pe litru”, ne-a declarat Grigore Ardelean, presedintele asociatiei palincarilor din Salaj. Acesta a mentionat ca legislatia actuala este deficitara. Se poate produce tuica pentru consum propriu, fara a fi supusa accizei, dar in cantitate ma-xima de 50 de litri pe membru de familie. Daca familia are 10 membri, se poate produce 500 de litri fara sa se plateasca taxe la stat. Ardelean ne-a mai spus ca, la cantitati mari se poate obtine un pret de 11-13 lei pe litru, dar la cantitati mici pretul tuicii e de 20 de lei. Daca ar trebui platita acciza, pretul unui litru de palinca ar creste la 35-40 de lei. „Preturile n-or sa creasca. O sa se vanda ‘la negru’„, ne lamureste presedintele palincarilor salajeni.
Toti parlamentarii si palincarii salajeni sunt in razboi cu acciza
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...