Intermediarii din targurile de animale, in special din Jibou si Crasna, sau tuserii, cum sunt cunoscuti de crescatorii de bovine, au avut de pierdut in ultima perioada, deoarece nu au mai avut priza totala la tranzactiile cu vitei. Crescatorii de animale sunt de ani buni revoltati de faptul ca tuserii fac legea in targuri si dicteaza preturile, mentinandu-le scazute. Acestia actioneaza in detrimentul celor care duc greul in gospodarii si cresc cu mult sacrificiu un animal pentru a-si castiga traiul zilnic. Nu putini au fost fermierii care si-au deplans propria soarta, acuzand ca rodul muncii lor este cules de tuseri, care se imbogatesc, fara sa depuna vreun efort, pe spinarea taranului. De ceva vreme insa, tuserii parca incep sa piarda teren, fiindu-le stirbita suprematia tocmai de catre cei pentru care acestia au lucrat pana nu demult. Este vorba de italieni, de manageri de ferme din Italia care vin acum in targurile din Salaj pentru a achizitiona animalele direct. „Acestia nu mai au nevoie de intermediari”, spune Muresan Pamfil, un crescator de vitei din Horoatu Crasnei. „Vin aici pentru a lua pulsul targului si platesc si mai bine decat tuserii.”

20 de lei pe kilogramul

de vitel in viu
In targul din Jibou, de pilda, viteii din rasa Belgiana sunt cei mai cautati de un intermediar strain care are propria ferma de ingrasare. Acesta duce animalele peste granita, le creste si, ulterior, cand ajung la o greutate optima, le valorifica. Mai nou, crescatorii de animale de pe Valea Somesului si a Agrijului monteaza vacile cu vitei din rasa Belgiana, datorita pretului foarte bun. Pentru vitel din rasa Belgiana se ofera 20 de lei pe kilogram in viu in cazul viteilor si 15 lei pe kilogram pentru vitele. Acestia se valorifica de catre local-nici cand ajung la sase saptamani si cantaresc in jur de 100 de kilograme. „Avem un fermier strain, care vine la noi (la Jibou n.a.) la fiecare targ si achizitioneaza vitei. Ii creste in ferma lui, apoi ii exporta. Tuserii din zona sunt cam nemultumiti, deoarece pana acum ei faceau legea si dictau preturile. De cand strainii vin sa negocieze direct pretul animalelor fermierii sunt mai castigati”, explica Vasile Sarca din Somes Odorhei.

Un pret mai bun

si banii se dau pe loc
Pana acum, tuserii lucrau pentru acesti fermieri straini, pe seama carora cumparau vitei. Ei ofereau 17 lei pe kilogramul de vitel viu din rasa Belgiana, iar restul, pana la pretul negociat cu patronul strain, erau bani negri, care se varsau direct in buzunarul tuserilor. De acum, ei nu mai au acces decat la vitei din celelalte rase, precum Baltata, Bruna sau Holstein. Ce-i drept, preturile sunt mai mici. „Am auzit de intermediarul strain care vine in targul de la noi si cumpara vitei. Le ofera oamenilor un pret mai bun si toata lume vinde la el. Banii ii da pe loc fermierului, iar acesta este bucuros ca nu mai depinde direct de vointa tuserilor, care pana acum au controlat pretul de piata in targuri”, ne spune un oficial al Primariei din Jibou.