Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, a explicat ieri de ce Parcul central municipal nu a su-ferit o modificare spectaculoasa dupa reabilitare, asa cum multi zalauani se asteptau. Doina Opris, managerul de proiect, a facut cunoscut ieri ca proiectul de finantare initial a fost doar pentru partea de amenajre peisagistica din Fondul de Mediu. Ulterior, s-a ivit posibilitatea de a putea face solicitare de finantare pentru celelalte lucrari de constructie, insa termenul de depunere a documentelor a fost de doar doua saptamani. Singura firma disponibila sa realizeze proiectul ge-neral al lucrarilor a fost SC Novelize SRL, din Peciu Nou, judetul Timis, a mentionat Doina Opris. Proiectul amfiteatrului este al SC Prefcon SRL Zalau, iar lucrarile de constructie au fost executate de catre SC ACI Cluj SA.
Valoarea totala a contractului de lucrari a fost de 3, 3 milioane de lei, din care 2,1 milioane de lei reprezinta finantare nerambursabila obtinuta din FEDR, 472 de mii de lei finantare nerambursabila din bugetul national, 53 de mii de lei a fost contributia Primariei Zalau, iar 641 de mii a reprezentat TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile.
Radu Capilnasiu a precizat ca s-au efectuat lucrari de reabilitare a parcului pe o suprafata de 4,46 hectare si au o garantie de trei ani. Cu acesti bani s-a reamenajat spatiu verde, s-a reabilitat si modernizat dotarile existente, s-au construit noi fantani si s-a schimbat mobilierul parcului.
Primarul e multumit,
dar mai sunt lucruri de facut
Primarul Radu Capilnasiu a declarat ieri ca in principiu este multumit de ce s-a realizat, dar „orice lucru e perfectibil”. „Este o lucrarea care va aduce un beneficiu persoanelor care vor veni sa-si petreaca timpul liber in parc. Cei care-si plimba cainii au un spatiu dedicat, fara sa mai deranjeze pe ceilalti, la fel si persoanele varstnice sa-si petreaca timpul la o tabla de sah”. Edilul a mentionat ca se vor remedia defectele de lucrare si ca mai sunt cateva lucrari care s-ar fi impus. „Întotdeauna pe parcurs iti dai seama ca ar mai fi trebuit si altceva. Ar fi fost util un paravan de protectie fonica inspre strada Gheorghe Lazar, pentru momentul in care se desfasoara activitati culturale. Poate o sa-l realizam, in timp”, a mentionat primarul.
Singurul proiect important
al firmei Novelize din Peciu Nou
a fost Parcul Central din Zalau
Firma care a facut proiectul general de amenajare pei-sagistica a parcului Central a fost infiintata in anul 2007 si este specializata in arhitectura peisagera/gradinarit pei-sagistic. Am verificat activitatea societatii cu pricina pe site-urile de profil si am descoperit ca in perioada 27 aprilie 2009 – 3 mai 2012, societatea Novelize, administrata de Florian Radu Palincas, a avut activitatea suspendata. Interesant, firma are trecut la numar stop_coloanade angajati cifra zero; la fel si la profit. Cea mai mare cifra a firmei este inregistrata in anul 2008, adica 100.800 de lei, exact suma pe care a platit-o Primaria Zalau pentru intocmirea proiectului general de amenajare peisagera a parcului central. Dar cu toate acestea profitul a fost aproape de cifra zero si chiar in a doua parte a anului a trecut pe pierderi.
Potrivit proiectului de buget atasat Hotararii de Consiliu Local 133 din 2011, costul pentru proiectare si asistenta tehnica aferenta proiectului „Amenajare pei-sagera a Parcului Central Municipal Zalau” a fost de 135 de mii de lei, din care o mica parte revine societatii din Zalau, pentru proiectarea amfiteatrului. Daca din 2009 pana in 2012 a avut activitatea suspendata, sa fi fost oare contractul cu Primaria Zalau singura afacere a firmei din Peciu Nou? Macar stim cui apartine „monumentul banana” si celelalte ciudatenii carora zalauanii le cauta inca interpretari. Si, desigur, nu vor descoperi arta din spatele lucrarii niciodata.
Spatiul de joaca si bolovanii
provoaca cele mai multe
nemultumiri
„Parcul a devenit Cariera Moigrad, cu bolovani mari de calcar. Pe aleile secundare, ghinion cand te intersectezi cu cineva; nu incap doua persoane. Cireasa de pe tort e locul de joaca pentru copii, unde nici siguranta nu exista pentru copiii, dar cel care a dus acolo nisip si pietris se vede ca nu a fost niciodata cu copiii la plimbare, sa inghita praf si nisip”, ne-a semnalat un zalauan. „Nici nu iti dai seama ce vrea sa reprezinte statuetele”, spune un altul. „Cand o sa ma intrebe copiii mei ce reprezinta acele sculpturi, oare ce o sa le pot spune? Ca nu reprezinta nimic, este imaginatia unor asa-zisi artisti, pentru care s-au dat bani gramada”, a opinat un alt cetatean. „Oare cat a costat ‘sculptarea’ pietroacelor din gramezi?!”, se intreaba un alt zalauan. Despre parcul de joaca, unii zalauani spun ca e doar „betoane si tevi”.
Doina Opris, managerul de proiect, a precizat ca mobilierul de joaca este pentru copiii de peste cinci ani si corespunde normelor ISCIR de siguranta. Daca legea o spune, putem noi sa o contrazicem?
Capilnasiu a adaugat ca au fost sesizari de la cetateni privind toboganele, referitor la bara de protectie din dreptul scarilor, pe sub care copiii pot cadea si ca se vor cauta solutii pentru a face remedierile necesare.
Cat priveste cele 35 de statuete din parc, primarul sustine ca nu este viziunea lui si nici a personalului din primarie, ci a unor artisti plastici si ca a consultat si specilistii locali in domeniu.