Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj si-a facut public raportul pentru primul semestru din acest an scolar, intitulat „Starea Învatamantului din Salaj, anul scolar 2013 – 2014, semestrul I”.
Printre altele, raportul arata ca, in anul scolar 2013 – 2014, in judetul nostru functioneaza 433 de unitati de invatamant. Dintre acestea, 216 sunt gradinite, 102 sunt scoli primare, 89 sunt scoli gimnaziale, 4 sunt colegii, 19 sunt licee, o scoala postliceala si doua scoli cu invatamant special. Numarul total al scolarilor si prescolarilor din judet este de 38.659.
Mai mult de jumatate din elevii
de-a VIII-a nu sunt de nota 5
Anul acesta, promovabilitatea la simula-rea Evaluarii Nationale in Salaj este de 49,26 la suta. A devenit un cliseu ca mai mult de jumatate dintre elevii salajeni de-a VIII-a obtin note sub 5 la simulare sau la examene. Cu acest procent de promovabilitate, ne situam pe locul 15 in clasamentul judetelor dupa media de la simulare.
Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj nu a centralizat inca datele privind mediile la fiecare scoala in parte. Anul trecut, insa, portalul admitereliceu.ro a realizat un clasament al scolilor in functie de media aritmetica pentru mediile de admitere ale elevilor. Scoala Gimnaziala „Gheorghe Lazar” din Zalau obtinuse cea mai mare medie, 8,87, urmata de Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” din Zalau, cu media 8,73 si Scoala Gimnaziala „Corneliu Coposu” Zalau, cu media 8,67. De cealalta parte, scoala cu cea mai mica medie de admitere a absolventilor a fost Scoala Gimanziala din Peceiu, cu media 4,38.
Se anunta un bacalaureat
cu promovabilitate mica in iunie
La simularea de la Bacalaureat din acest an, cele mai slabe rezultate le-au obtinut elevii salajeni de clasa a XII-a la matematica si istorie (promovabilitate de 41,79 la suta). 54 la suta dintre ei au luat note de trecere la Limba si literatura romana si 58 la suta la proba la alegere a profilului.
Anul trecut, cele mai bune rezultate la examenul de Bacalaureat au fost obtinute de elevii de la Colegiul National „Silvania” Zalau, Colegiul National „Simion Barnutiu” din Simleu Silvaniei, Liceul Teoretic „Gheorghe Sincai” din Zalau, si Colegiul Tehnic API Zalau.
La cealalta extrema, unde promovabilitatea la examen a fost zero, intalnim Liceul Tehnologic Nr. 1 din Sig si Liceul Tehnologic Nr.1 din Surduc.
Profesorii se asteptau la rezultate mai bune la simularile de la Evaluarea Nationala de luna trecuta si la simularile pentru bacalaureat din luna aceasta. Mai ales ca nivelul subiectelor este considerat mediu, si este ridicat la acest „rang” cu indulgenta. Oficialii din invatamant au in plan sa scada nivelul de dificultate a subiectelor la examenul din vara, spune chiar ministrul Invatamantului, Remus Pricopie.
Sindicalistii spun
ca „invatamantul involueaza”
„S-a mai incheiat o simulare a examenelor nationale, iar rezultatele sunt la fel de ‘dezastruoase’, elevii tot nemotivati, profesorii implicati cu si mai putine obligatii, dar drepturi mai putine. Nu s-a schimbat aproape nimic in ceea ce priveste reforma, dar se vor rezultate spectaculoase”, precizeaza Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamant (FSLI), intr-un comunicat de presa. Sindicalistii spun ca „invatamantul continua sa involueze, iar modalitatea de evaluare trebuie schimbata, intrucat cu programele scolare actuale, elevii nu pot fi mobilizati sa invete mai bine”. Eusebiu Lehene, liderul sindicatului din invatamantul salajean, ne-a confirmat ieri aceste aspecte si se declara nemultumit de faptul ca „de atatia ani tragem aceste semnale de alarma in sistemul de invatamant, dar vocile nu ne-au fost inca auzite”.
„Profesorii nu sunt motivati
financiar si le lipseste
pregatirea practica”
În primul rand, reprezentantul FSLI din Salaj spune ca profesorii nu sunt motivati financiar sa isi desfasoare activitatea didactica, afectand si asta pregatirea elevilor. „Cine vine pentru 600 – 700 de lei pe luna stop_coloanasa lucreze in invatamant?”, se intreaba retoric Lehene. Pe de alta parte, sindicalistii mai spun ca „pentru a deveni un profesor bun, o persoana are nevoie de o pregatire stiintifica temeinica, de o pregatire meto-dica si de una practica”. „Din pacate, insa, metodica si practica au fost de multa vreme eliminate din pregatirea unui viitor cadru didactic”, apreciaza presedintele FSLI, Simion Hancescu.
„Existenta nu se castiga
cu cultura generala”
Presedintele FSLI, Simion Hancescu, mai precizeaza ca un al motiv al slabei pregatiri a elevilor este conceptia manualelor scolare actuale, care pune accent pe teorie si nu pe practica. „Trebuie simplificate. Am ramas conectati la teorie, insa existenta nu se castiga cu cultura generala. Evaluarea la examene ar trebui sa fie facuta pe aplicatii, nu pe teorie”, apreciaza liderul de sindicat.
Vor fi sau nu schimbari
in Educatie?
Una peste alta, sindicalistii din invatamant tin sus si tare ca, pentru a avea rezultate la examnele nationale, programele scolare trebuie modificate, iar sistemul de evaluare regandit. L-am intrebat pe Eusebiu Lehene daca se asteapta ca aceste lucruri sa se concretizeze intr-un viitor apropiat, . „Mi-e greu sa spun daca pana la toamna lucrurile vor merge sau nu pe un fagas normal; ramane sa vedem”, spune liderul sindical. „Totusi, spre deosebire de vechiul Guvern, actualul Guvern mimeaza un dialog”, incheie Lehene.
Salajul pierde din toamna
noua scoli si opt gradinite
Ca urmare a numarului mic de scolari si prescolari, la solicitarea administratiilor publice locale, incepand din toamna nu vor mai functiona urmatoarele scoli primare si gimnaziale: Scoala Gimnaziala Marin, Scoala Primara Capalna, Scoala Primara Var, Scoala Primara Husia, Scoala Primara Rona, Scoala Primara Fantanele – Rus, Scoala Primara Adalin, Scoala Primara Port si Scoala primara Ceaca.
Se vor desfiinta si opt gradinite. Este vorba de Gradinita cu Program Prelungit Nr.1 Cehu Silvaniei, Gradinita cu Program Normal Prodanesti, Gradinita cu Program Normal Calacea, Gradinita cu Program Normal Husia, Gradinita cu Program Normal Var, Gradinita cu Program Normal Nr.2 Plopis, Gradinita cu Program Normal Mineu si Gradinita cu Program Normal Drighiu.
Un elev din zece este o lichea
Salajul are 2.312 corigenti, 24 de exmatriculati si 2.002 elevi cu nota scazuta la purtare in primul semestru. Adunati, toti acestia constituie peste 11 la suta din totalul copiilor aflati in sistemul de educatie salajean. Ceea ce inseamna ca mai mult de un elev din zece are mari probleme de invatare sau de adaptare.
Din totalul de 2.312 elevi corigenti, 1.219 sunt corigenti la o singura disciplina, 595 sunt corigenti la doua discipline, 313 – la trei discipline si 185 – la patru discipline. „Promovabilitatea elevilor a scazut fata de semestrul I al anului scolar trecut cu aproximativ 0,48 la suta”, spun reprezentantii ISJ Salaj.
Principalele motive ale scaderii promovabilitatii sunt, dupa cum apreciaza reprezentantii Inspectoratului: lipsa de interes, atat a elevilor, cat si a parintilor pentru sistemul de instruire si educatie, provenienta elevilor din familii cu stare materiala precara, parinti plecati in strainatate.
Acelasi raport mai arata ca 23 de elevi salajeni au fost exmatriculati in primul semestru din cauza numarului mare de absente, iar unul din alte motive. Cu nota scazuta la purtare sunt 2.002 scolari.
Peste 140 de directori
si directori adjuncti
La sfarsitul primului semestru din anul scolar 2013 – 2014, in invatamantul salajean au existat 142 de posturi manageriale. 113 dintre acestea sunt pentru director si 29 pentru director adjunct. În ceea ce priveste repartitia pe grade a directorilor, marea majoritate dintre ei (80 la suta) au obtinut doar definitivatul, in timp ce numai trei la suta au doctoratul.