Potrivit noilor reglementari, identificarea cainilor cu stapan intra in vigoare incepand cu mijlocul acestei luni, mai exact din data de 15. Precizam, este vorba de cainii cu stapan si nu de maidanezi, care au legile lor speciale.
Identificare cainelui se face
doar pe raza circumscriptiei
veterinare care l-a „cipat”
Toti posesorii de caini vor fi obligati ca cel tarziu pana la data de 1 ianuarie 2015 sa treaca cu patrupedul pe la medicul veterinar pentru ca acesta sa-i implanteze animalului un microcip si sa-i faca animalului un carnet de sanatate. Medicul veterinar de libera practica ce va face implantarea trebuie sa fie membru al Colegiului Medicilor Veterinari si titular al unui cabinet sanitar veterinar abilitat. Cutu-cutului i se va implanta un microcip subcutanat, ceea ce va permite identificarea lui pe raza circumscriptiei sanitar-veterinare care se afla. Potrivit lui Vasile Chindris, purtator de cuvant al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor „proprietarii au obligatia ca in termen de 90 de zile de la fatare sau dobandire sa anunte medicul veterinar pentru ca animalele sa fie luate in evidenta. Cei care sunt deja posesori de patrupede, au la dispozitie aproape zece luni pentru acest lucru” a mentionat Chindris.
Preturi si… reactii
Taxa pentru microcip si pentru carnetul de sanatate al cainelui se ridica la 65 de lei. Gospodarii din mediul rural, care au cate un caine pe lant in ograda nu sunt incantati. „De ce sa platesc eu 65 de lei, se intreaba un cetatean din Brebi, cand cainele meu este in lant si nu fuge de acasa. Ce microcip ii trebuie lui Burcus al meu? Cu banii astia ar si grap 15 ari de teren. De aceeasi parere sunt si vecinii lui si vecinii mei din Prodanesti.