Chiar daca ai o facultate la o universitate de stat, in zilele noastre, iti gasesti foarte greu un job. Una din cauze este lipsa de orientare a absolveltilor de liceu in alegerea unei facultati. Sigur ca iti alegi „ce-ti place”, dar mai intai ar fi necesar o verificare a locurilor de munca vacante pentru a vedea daca meseria pe care o visezi de mic copil se potrivesti cu ceea ce cauta angajatorii. Statistica autohtona arata ca 20 la suta dintre absolventii de facultate ajung in evidentele AJOFM.
Dupa un an de la absolvire, Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj Napoca si-a chestionat absolventii sa vada cat de utila le-a fost facultatea.
Concluziile arata care sunt specializarile „de balet” si care sunt facultatile pe bancile carora merita sa-ti rozi coatele timp de 3-4 ani. Potrivit studiului, absolventii de la Biologie si Geologie, Fizica, dar si Teologie au fost cei care, în cel mult sase luni de la absolvire, si-au gasit primul loc de munca dupa ce au absolvit facultatea. Nu la fel de bine s-au plasat facultatile Istorie si filosofie, unde 43 la suta si-au gasit un job in sase luni de la absolvire, Stiinta si ingineria mediului, cu 53 la suta procent de incadrare si Sociologie si asistenta sociala cu 57stop_coloana la suta.
Sunt si situatii in care absolventii nu si-au gasit un job dupa un an de la absolvire desi au cautat. Cei mai multi provin de la Drept, Educatie Fizica si Sport, si Filosofie. Jurnalismul, Stiinte Economice si Gestiunea Afa-cerilor, Psihologia si Stiintele Educatiei, Business-ul sunt specializarile la care studentii isi gasesc un job inca din perioada facultatii.
Studiul mai arata ca cei de la Matema-tica-Informatica si respectiv Teatru si Televiziune au si sansa de a fi angajati în domeniul studiat într-o proportie mai mare, de 54,1 la suta, respectiv 40 la suta. Tinerii care isi fac firme dupa un an de la absolvire provin mai ales din facultatile de Fizica, Teatru si Televiziune si Business, chiar daca procentele sunt înca reduse, între 9-13 la suta din absolventi, arata studiul UBB.
Cu facultate „de balet”joci cum canta altii
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...