Zeci de salajeni interesati de cultura si de istorie s-au adunat, ieri, in sala mare de expozitii temporare a Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau pentru a fi alaturi de colegul si prietenul lor Ioan Bejinariu, cu ocazia lansarii cartii sale “Bronzuri preistorice din Salaj”. Primul care l-a felicitat si l-a laudat pe arheologul Muzeului Judetean pentru aceasta carte a fost chiar directorul Alexandru Matei, acesta… constatand ca “iata, mai sunt si persoane care isi vad de treaba si aduna intr-o lucrare informatii care vor putea fi folosite de multe generatii de aici inainte”.
Dupa cum ne marturisea chiar autorul, cartea se bazeaza, in mare parte, pe pasiunea unor colectionari salajeni, ale caror colectii dau, astazi, greutate si valoare Muzeului Judetean. Dintre acestia, cel mai important pare sa fi fost Szikszai Lajos, o influenta personalitate locala ce a trait in secolul XIX, de al carui nume se leaga, potrivit celor spuse cu ocazia lansarii de ieri de Cornel Grad, reinfiintarea judetului Salaj. Originar din Samsud, el a adunat pe parcursul vietii o importanta colectie de bronzuri, aflata acum in patrimoniul Muzeului Judetean.
Despre cartea in sine a vorbit, ieri, dr.Carol Kacso, de la Muzeul Judetean de Istorie Maramures, dar si autorul, care a si-a dedicat cu emotie lucrarea celei care i-a dat viata.
Cartea lansata prezinta cititorului avizat si nu numai bronzurile preistorice donate Muzeului Judetean de diversi colectionari, dar face si o analiza a dinamicii descoperirii unor astfel de piese in Salaj, prezentand si lista completa a celor 77 de localitati din judet in care au fost scoase la lumina tezaure intregi din bronz ori doar piese izolate.