Cei 33 de elevi ai Scolii Gimnaziale Nr.1 din Pericei care au fost internați miercuri la Zalău, în urma consumului de mere furnizate prin programul guvernamental “Fructe în școli”, au fost externați ieri. Instituțiile abilitate nu au putut să ne spună nici ieri care sunt cauzele exacte pentru care au ajuns elevii la spital după ce au consumat mere la școală, tocmai prin programul ce are ca scop sănătatea copiilor. “În cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău au fost tratați ieri (n.r – miercuri) un număr de 33 de copii, elevi ai |colii din Pericei (32 de copii în regim de spitalizare și un copil în regim ambulator) ce au prezentat diagnosticul de gastroduodenită acută neinfecțioasă, formă ușoară. Toți cei 32 de copii ce au rămas sub supraveghere medicală peste noapte au fost externați în cursul acestei dimineți (n.r – ieri)”, este răspunsul pe care ni l-au oferit reprezentanții Spitalului Județean de Urgență.

Probele sunt în lucru
la DSP și DSVSA

Nici reprezentanții celor două instituții sanitare din județ, Direcția Sa-nitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sălaj nu ne-au lămurit. “Probele sunt în lucru la laborator și vom avea rezultate cel târziu pe luni, după care le vom face publice”, ne-au declarat Vasile Chindriș, purtător de cuvânt al DSVSA Sălaj, și Ligia Marincaș, directorul DSP Sălaj. Vasile Chindriș ne-a mai confirmat și că DSVSA Sălaj a dat autorizație de funcționare firmei care distribuie merele elevilor din Sălaj, SC Zad Tiara SRL, din Arad. “Sunt în regulă din punct de vedere al siguranței alimentelor”, ne asigură purtătorul de cuvânt.

Consiliul Județean susține
că merele aveau “aspect corespunzător”

Demersul nostru nu s-a oprit aici. Am luat legătura și cu Consiliul Județean Sălaj, instituția care a organizat licitația și a încheiat contractul de distribuire a fructelor în școli cu firma SC Zad Tiara SRL, din Arad. I-am întrebat pe reprezentanții CJ Sălaj dacă firma distribuitoare a respectat condițiile de igienă a fructelor, înainte de distribuire, așa cum se impune în caietul de sarcini. Practic, furnizorul trebuie să spele fructele sub jet de apă, pentru ca elevii să le poată consuma fără a fi nevoiți să le spele. “Conform clauzelor contractuale, merele livrate în cadrul programului de furnizare a fructelor în școli trebuie să fie spălate. La controlul efectuat miercuri în unitatea școlară din Pericei de o comisie mixtă DSP – DSVSA s-a constatat că merele aveau aspect corespunzător, însă starea lor de igienă va fi cunoscută numai după finalizarea analizelor de laborator realizate de instituțiile menționate”, ne-au declarat reprezentanții CJ Sălaj. Asta ne aduce aminte de zicala cronicarului Grigore Ureche “În afară, măr înfloritu/Înăuntru lac împuțitu”.

Mere nespălate, părinți revoltați

Bakay Istvan, tatăl unuia dintre elevii internați, ne-a contactat ieri și a lansat o ipoteză care probabil nu i-ar surprinde pe mulți. “Acum îmi scot fiica din spital, însă vreau să vă spun că concluzia medicului care mi-a tratat copilul este că merele au fost nespălate. Dar unde să le spele copiii? Pentru că la Scoala stop_coloana din Pericei nu există apă potabilă. Există fântână în curte. De acolo merge și apa la baie, însă nu este bună de băut. Cu această apă să își spele copiii merele? Si apoi ne mirăm că se îmbolnăvesc?”, se întreabă revoltat tatăl elevei. Bakay Istvan mai spune că unii dintre săteni au plătit câte 1.500 de lei în decembrie, pentru a putea fi racordați la rețeaua comunală, însă nu știe să se fi făcut demersuri în acest sens și pentru școală. Directorul școlii, Augustin Dănilă, ne-a confirmat faptul că nu există apă potabilă în unitate și că elevii își duc apă de acasă, însă spune scurt pe doi că “acum se încearcă racordarea la rețeaua comunală”. “Primăria poate să vă dea mai multe detalii”, încheie directorul. Racordată sau nu la rețeaua de apă, școala nu poate fi cosiderată responsabilă pentru incident, din moment ce legea obligă furnizorul de mere să le aducă elevilor fructele gata spălate.

Istorie pătată a merelor în școli

Dacă e să privim puțin în urmă, programul guvernamental privind împărțirea merelor la școlarii și preșcolarii din Sălaj are un istoric pătat. În luna ianuarie a acestui an, firmei care furniza fructe în școli pentru aproximativ 13.000 de beneficiari (SC Pomicola SRL Zalău) i s-a desfăcut contractul, din cauza condițiilor mizere în care erau depozitate merele. Apoi, firma SC Zad Tiara SRL din Arad se angajează că va asigura celor peste 20.000 de școlari și preșcolari din județ mere în condiții de consum. Numai că, la nici două luni de zile, 33 de copii sunt băgați în spital după ce au consumat aceste fructe.

Ce spune legea despre cum trebuie să arate merele pentru elevi

În caietul de sarcini pe care trebuie să le îndeplinească firma distribuitoare de fructe în școli, la capitolul “Calitatea și prezentarea merelor și marcajul” se arată negru pe alb că “merele trebuie să fie întregi, sănătoase, spălate, curate, fără corpuri străine vizibile, fără urme de atacuri de boli și dăunători, fără umiditate externă în exces, fără miros sau gust străin, să reziste la transport și manipulare”. Să nu mai spunem de faptul că “pe ambalaje trebuie inscripționate în mod obligatoriu: denumirea produsului; cantitatea netă, exprimată în kilograme și numărul de bucăți; mențiunea privind greutatea minimă de 100 de gramepe bucată; condițiile de depozitare; denumirea și adresa furnizorului; mențiunea privind lotul; mențiunea ^Produs distribuit gratuit conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr.24/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr.195/2010, cu modificările si completările ulterioare. Este interzisă comercializarea!^ și data expirării.
Acestea sunt doar câteva dintre condițiile obligatorii pe care trebuie să le respecte cei ce distribuie fructele în școli, pe banii statului. La nivelul județului nostru, valoarea contractului pentru progra- mul guvernamental “Fructe în școli” se ridică la 376.259 de lei fără TVA. Așa ar trebui. Cum sunt cu adevărat merele livrate, poate spune orice școlar.