Deruta totala in sistemul de invatamant. Elevii care termina opt clase au din nou ocazia, din luna septembrie, sa aleaga sa mearga la o scoala profesionala. E un lucru si pe placul angajatorilor din Salaj, care s-au plans ca nu gasesc pe piata muncii oamenii potriviti si au facut recent demersuri pe langa institutii pentru o mai buna corelare a cererii cu oferta. Iata ca s-a decis sa se reintroduca invatamantul profesional, ca elevii sa invete si partea practica a lucrurilor inca de pe bancile scolii, iar angajatorii sa aiba de unde alege. Elevul este din nou la rascruce, dupa ce sistemul de educatie a pedalat in ultimi ani pe scoala fara practica. Elevul fie alege sa urmeze cursurile unei scoli profesionale de trei ani, fie merge la liceu si apoi la facultate. Problema e ca nicicum nu e bine. Scoala profesionala ii ofera posibilitatea unui salariu, dar fara perspectiva, in timp ce facultatea ii ofera o perspectiva, dar fara salariu. Cu atat mai grea alegerea cu cat nici in facultati nu mai e nivelul de invatamant care a fost odata. Studentul mai mult plateste scolarizarea decat invata, iar dupa anii de facultate (asta daca nu se apuca sa faca si masterul, cam tot fara folos) iese buimacit, fara niciun fel de experienta. Fara experientastop_coloana profesionala nu-l angajeaza nimeni. Pe de alta parte, ca absolvent al scolii profesionale are o sansa mai mare sa se angajeze, pentru ca stie ce are de facut, insa nivelul salarial la care poate „accede” e mizer. E o deruta totala. Ce sa aleaga pentru a putea razbate in viitor? Situatia se complica si mai mult cu lupta universitatilor de a atrage studenti. Sunt facultati care le permit elevilor sa devina studenti fara sa se ia in considerare rezultatele de la admitere si de la bacalaureat. Si, desigur, ca problema sa fie complexa de-a dreptul, societatea inca nu e hotarata ce sa promoveze. Oameni practici si inteligenti isi fac inca greu loc pe langa masa mare de absolventi de facultate care nu stiu cum se indoaie cuiul, dar au diploma. Societatea are inca la baza principiul „prost sa fii, noroc sa ai!”. Sau pile; si asa e ok.
Prost sa fii, noroc sa ai
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...