Simularea examenului de bacalaureat a inceput ieri cu proba scrisa la Limba si lite-ratura romana, proba la care au participat peste 4.000 de elevi salajeni, atat cei din clasa a XI-a, cat si cei din clasa a XII-a. Este o premiera faptul ca anul acesta sustin simularea examenului de bacalaureat si elevii clasei a XI-a, alaturi de cei de-a XII-a.
Viitorii absolventi au pri-mit trei subiecte de rezolvat, fiecare dintre acestea fiind notat cu 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu pentru totalul de maxim 100 de puncte. Subiectele au fost elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare si au fost diferentiate, in functie de profil. Marcel Lucaciu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj si inspector de specialitate la Limba si literatura romana, ne-a declarat ieri ca „gradul de dificultate a subiectelor la Limba romana a fost mediu, asa cum prevede metodologia”. Candidatii au avut trei ore la dispozitie pentru a rezolva subiectele.
La primul subiect, elevii de clasa a XII-a de la profil real au avut de rezolvat noua cerinte ce au vizat cunostintele de vocabular ale candidatilor, dar si cunostinte de limba romana si de gramatica. Cerintele au fost concepute pe baza unui fragmet din piesa de teatru „Somnoroasa aventura”, a lui Teodor Mazilu. Printre altele, candidatii au avut de numit cate un sino-nim pentru sensul din text al unor cuvinte, de explicat rolul virgulei dintr-o secventa, de precizat doua motive literare prezente in text sau comentarea, in 60 – 100 de cuvinte, a unei secvente din text.
Al doilea subiect a vizat scrierea unui text de tip argumentativ de 150 – 300 de cuvinte despre importanta calatoriilor instop_coloana formarea personalitatii tinerilor. Daca fiecare elev a rezolvat aceste puncte si s-a incadrat in cerinte, primele doua subiecte le asigura nota sapte.
Nici subiectul al treilea de la simularea bacalaureatului la Limba si literatura romana nu le-a dat batai de cap elevilor salajeni. Candidatii au avut de redactat un eseu de 600 – 900 de cuvinte, in care sa caracterizeze un personaj dintr-un text narativ studiat, apartinand lui Liviu Rebreanu.
„Subiectele au fost relativ usoare. Este imposibil sa nu iei nota de trecere, daca ai revizuit putin materia. Nu ma asteptam ca cerintele sa fie atat de accesibile”, ne-a spus ieri, la iesirea din examen, o eleva de clasa a XII-a de la Colegiul National „Silvania” Zalau.
Simularea examenului de bacalaureat continua astazi, cu proba scrisa la Limba si literatura materna, maine se va desfasura proba obligatorie a profilului, iar vineri proba la alegere a profilului si specializarii. La aceasta ultima proba, elevii de clasa a XI-a nu vor participa, intrucat disciplinele aferente sunt predate in clasa a XII-a. Toate probele sunt scrise, iar rezultatele vor fi afisate in data de 14 martie. Potrivit Ministerului Educatiei, rezultatele nu vor putea fi contestate si nu vor fi trecute in catalog.