În perioada 1 ianuarie – 30 iunie se desfasoara ce de a doua editie a competitiei pentru desemnarea „Orasului Reciclarii”, organizata                de Eco-Rom Ambalaje. Competitia in sine isi pro-pune sa-i obisnuiasca pe cetateni, sa-i constientizeze si sa-i mobilizeze pentru a colecta selectiv deseurile. Si la aceasta a doua editie a competitiei, municipiul Zalau se afla pe lista participantilor, alaturi de inca 31 de municipii. Si nu orice fel de municipii, ci orase mari, precum Cluj Napoca, Craiova, Constanta, Ploiesti, Arad etc.Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau, spunea vineri: „Ne-am inscris in concurs pentru locuitorii Municipiului Zalau si putem castiga doar daca ne implicam cu totii. Putem avea un dublu beneficiu – castigarea premiului pus in joc de Eco-Rom si un mediu mai curat. Implicarea noastra a tuturor consta in colecta-rea selectiva a deseurilor si depunerea lor in punctele gospodaresti, in containere speciale pentru fiecare categorie de deseu”. Primariile inscrise in competitie se vor bate pentru calitatea seviciilor de colectare separata a deseurilor, cele mai bune metode de constientizare si mobilizare a populatiei
pentru separarea deseurilor si nu in ultimul rand a celor mai mari cantitati de deseuri de ambalaje colectate.
La finalul celor sase luni, castigatorul va obtine titlul de „Oras al Reciclarii” si marele premiu in valoare de 12.000 de euro. Premiul consta anul acesta dintr-o zona eco wi-fi, un spatiu inedit de rela xare cu acces liber la Internet. Daca premiul va reveni municipiului Zalau, zona de acces liber la internet va fi platoul de marmura din fata Institutiei Prefectului. La prima editie a competitiei, Zalaul s-a remarcat prin cantitatea mare de deseuri de ambalaje colectate pe cap de locuitor si a fost raspatit cu titlul de „luptator”.

Selectarea deseurilor se face

in curtea AVE Salaj Ecoserv
Municipiul Zalau s-a in-scris in competitia pentru desemnarea ca „Oras al Reciclarii”, insa greul pica pe umerii  operatorului de salubrizare, in cazul de fata SC AVE Salaj Ecoserv. L-am avut, ieri, ca invitat pe Cristian Talos, directorul firmei AVE, care ne-a prezentat detalii referitoare la competitie, dar si problemele cu care se confrunta in actiunea de colectare selectiva. În municipiul Zalau exista 120 de puncte gospodaresti de colectare a deseurilor menajere. Pe langa aceste puncte gospodaresti, AVE a impartit saci la 260 de gospodarii tot pentru colectarea selectiva. Talos este de parere ca desi colectarea selectiva a inceput sa prinda radacini in municipiu, „cetateanul are nevoie de o constientizare, de o campanie in care sa fie informat despre necesitatea colectarii selective.” În curtea societatii exista un spatiu in care muncitorii firmei selecteaza deseurile aduse de masinile AVE. Aici se face o selectie pe tip de deseu (PET, carton, folie, sticla, doze de aluminiu) si culoare. Deseurile se ambaleaza si se trimit spre            diferite societati de valorificare: PET-urile la Buzau, cartoanele in Ungaria, dozele de aluminiu la Timisoara, folia la Baia Mare.
stop_coloana
Se vandalizeaza

punctele gospodaresti
La competitia de anul trecut, Cristian Talos recunoaste ca slabiciunea a fost la punctele gospodaresti. Asta a facut ca municipiul Zalau sa pri-measca doar titlul de „Luptator”. AVE a inceput o campanie de modernizare a punctelor gospodaresti. Deocamdata au fost modernizate 27 de puncte si urmeaza ca pana in iunie sa fie mo-dernizate alte 40. Modernizare, in contextul de fata, inseamna imprejmuirea  punctelor gospodaresti cu plasa din sarma si dotarea lor cu usi cu inchizatori, in asa fel incat scormonitorii de containere sa nu aiba acces. Numai ca s-au gasit si de data asta „solutii”. Prin „fereastra” lasata pentru golirea deseurilor sunt introdusi copiii care scormonesc in containere si imprastie totul pe jos.  Apoi cei care dau asalt containerelor si-au confectionat carlige cu care scot pla-sele din containere. Ba mai mult, la un punct gospodaresc a fost furata usa din teava cu plasa de sarma si nu a fost de gasit. Cristian Talos spune ca va securiza punctele cu lacate cu aparatori, dar isi doreste ca Politia Locala sa treaca mai des pe la punctele gospodaresti.

Se fura PET-uri in draci
Daca in editia anterioara a competitiei „Orasul Reciclarii”, Zalaul s-a remarcat prin cantitatea mare de deseuri de ambalaje pe locuitor, in acest an directorul Talos este mai sceptic. El spune ca in aceasta peri-oada a aparut un fenomen nou, si anume furtul de PET-uri. Asta se vede si in transportul deseurilor. „Nici jumatate nu-i cantitatea de PET-uri de anul trecut, si asta ne ingreuneaza foarte mult activitatea. Se fura, se rastoarna containerele. Nu numai PET-uri se fura, ci si doze de aluminiu, pentru ca exista firme private care cole-       cteaza PET-uri cu 50 de bani pe kilogram. Daca modernizarea punctelor gospodaresti e un atu in plus in competitia din acest an, furtul de deseuri duce la scaderea cantitatii pe cap de locuitor”, constata cu amaraciune Talos.

Cine cauta in gunoaie

devine infractor,

dupa promulgarea

Legii salubrizarii
În prezent se afla pe masa presedintelui Traian Basescu Legea nr.101/2006 a salubrizarii, pentru modificari. Legea a fost adoptata de Parlament cu modificarile de rigoare. Conform noii legi a salubrizarii, in afara operatorilor licentiati, oricine se va atinge de deseurile municipale este pasibil de inchisoare pentru furt. În acest fel, nimeni nu se va mai putea sa stranga PET-uri sau cartoane din gunoaie, pentru ca va fi considerat infractor