Au inceput inscrierile la clasa pregatitoare si clasa I pentru anul scolar 2014-2015. Parintii au ocazia in aceasta perioada sa se informeze referitor la scolile la care doresc sa-si inscrie copiii. Ministerul Educatiei Nationale a publicat o lista a primelor 50 de scoli din Salaj, ordonata dupa criteriul preferintelor parintilor din anul 2013.
Cele mai cautate
scoli gimnaziale din Salaj
Conform topului realizat de Ministerul Educatiei Nationale, denumit „Topul primelor 50 de scoli dupa concurenta”, si care are la baza preferintele parintilor din anul 2013, pe primul loc in top 10 cele mai cautate scoli gimnaziale din Salaj in anul 2013 se afla Liceul de Arta „Ioan Sima” Zalau. Il urmeaza pe locul al doilea Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” Zalau. A treia scoala preferata de parintii din judet este Scoala Gimnaziala „Corneliu Coposu” Zalau. Pe locul al patrulea in top se situeaza Liceul Reformat „Wesselenyi” Zalau. Scoala Gimnaziala „Gheorghe Lazar” Zalau este cea de-a cincea scoala gimnaziala cea mai cautata din judet. Locul al saselea din top ii revine Scolii Gimnaziale „Horea” Simleu Silvaniei. Pe locul al saptelea gasim Scoala Gimnaziala „Bathory Istvan” Simleu Silvaniei. Surprinzator pentru multi, Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Zalau se afla doar pe locul al optulea in topul preferintelor parintilor. Locul al noualea in topul preferintelor ii revine Liceului Tehnologic „Cserey-Goga” Crasna, topul adaugand pe pozitia a zecea Scoala Gimnaziala Nr. 1 Chiesd.
Cele mai putin cautate
scoli gimnaziale din judet
La polul opus, scoala gimnaziala care a fost cel mai putin cautata de catre parinti in anul 2013 pentru a-si inscrie copii este Scoala Gimnaziala Nr. 1 Somes-Odorhei. Pe locul al doilea in topul celor mai putin cautate scoli gimnaziale se afla Scoala Gimnaziala Nr. 1 Maeriste. Locul al treilea il ocupa Scoala Gimnaziala „Gh. Munteanu” Poiana Blenchii. Pe locul al patrulea in acest top gasim Liceul Tehnologic „Octavian Goga” Jibou. A cincea cea mai putin cautata scoala gimnaziala din judet este Liceul Tehnologic Nr. 1 Surduc. Pe locul sase se afla Scoala Gimnaziala „Avram Iancu” Halmasd. Li se alatura in topul celor mai putin cautate scoli pe locul al saptelea Scoala Gimnaziala „Andrei Muresanu” Cehu Silvaniei. Scoala Gimnaziala Nr. 1 Dobrin ocupa locul al optulea. Urmata de aceasta, pe locul al noualea, se afla Scoala Gimnaziala Nr. 1 Dragu, topul zece celor mai putin cautate scoli gimnaziale incheindu-se cu Scoala Gimnaziala Nr. 1 Virsolt.
Scolile – Intre notorietate
si rezultate
Anul 2014 poate aduce, in schimb, modificari in preferintele parintilor, in cazul in care acestia aleg sa ia in considerare sistop_coloana datele calitative despre scolile gimnaziale din judet, furnizate tot de catre Ministerul Educatiei Nationale. Conform acestor date, pe primul loc in judet, in functie de media obtinuta la Evalua-rea Nationala de anul trecut, se afla Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” Zalau si Scoala Gimnaziala „Gheorghe Lazar” Zalau, ambele avand media 8,49. Scoala care a obtinut media 8,17, a doua cea mai mare medie din judet la Evaluarea Nationala de anul trecut, este Scoala Gimnaziala Nr. 1 Simisna. Pe locul al treilea se afla Scoala Gimnaziala „Corneliu Coposu” Zalau, cu media 8,13. Locul al patrulea este ocupat de Scoala Gimnaziala Nr. 1 Valcau de Jos, cu media 8,01. A cincea cea mai buna medie obtinuta in judet la Evaluarea Nationala este 7,98 si a fost obtinuta de catre elevii Scolii Gimnaziale Nr. 1 Marca. O urmeaza in clasament, pe locul al saselea, Scoala Gimnaziala Nr. 1 Borla, cu media 7,96. Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” ocupa locul al saptelea cu media 7,91, fiind urmata pe locul al optulea de Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalau, cu media 7,81. Pe locul al noualea se afla Scoala Gimnaziala „Porolissum” Zalau, cu media 7,40, iar locul al zecelea il ocupa Scoala Gimnaziala Nr. 1 Virsolt cu media 7,34.
Se poate observa ca unele scoli gimnaziale aflate in 2013 in topul preferintelor parintilor salajeni nu se afla pe primele zece locuri in topul reiesit in urma analizei datelor calitative realizate de catre minister. Astfel, Liceul de Arta „Ioan Sima” Zalau, desi aflat pe primul loc in topul primelor scoli dupa preferintele parintilor din Salaj, se afla doar pe locul 23 in cadrul analizei datelor calitative, avand media la Evalua-rea Nationala 7,05.
Inainte de a face o alegere, parintii trebuie sa stie ca aceste topuri sau analize sunt menite sa ii ajute sa ia o decizie, insa nu trebuie sa repre-zinte singurele repere de orientare. Un bun reper poate fi diferenta intre mediile obtinute de catre elevi la absolvire si mediile obtinute la Evaluarea Nationala. In multe scoli mediile de absolvire sunt bune, insa diferenta dintre acestea si mediile obtinute la Evaluarea Nationala pot depasi chiar patru puncte. Un exemplu de acest fel gasim la Scoala Gimnaziala Nr. 1 din Pusta, unde diferenta dintre media de absolvire a elevilor si media de la Evaluarea Nationala este de 4.67 de puncte. Asadar, parintii trebuie sa fie atenti sa nu aleaga o scoala in care se promoveaza „goana dupa note bune” in de-trimentul unei educatii de calitate, educatie care este me-nita sa oglindeasca acest lucru si in rezultatele obtinute in cadrul Evaluarii Nationale.