Salajenii in cautarea unor afaceri de succes in agricultura se pot gandi la infiintarea plantatiilor de nuci. Pretul infiintarii unei astfel de culturi este destul de mare, iar nucul altoit intra in productie maxima dupa 8-9 ani, insa castigul este subtantial. Costul de infiintare a culturii ajunge pana la 16 mii de euro la hectar. Pe un hectar de teren este nevoie de 120-170 de puieti, iar un puiet de altoi costa 60-70 de lei. Plantarea se face toamna, la o distanta de doi metri pe rand si de 10 metri intre randuri. Dupa 8-9 ani se ajunge la o productie de 3 tone de nuci pe hectar, iar daca nu se foloseste material saditor de calitate vor trece 12-13 ani pana nucul va ajunge la maturitate, ne-a explicat Valentin Duca, directorul Directiei Agricole Salaj. Castigurile
sunt insa pe masura. Mare parte din productie de nuci din Salaj ajunge la export, de unde este o cerere foarte mare. Un kilogram de miez de nuca costa 20 de euro. Nucile cu coaja se vand cu 3,5 – 3,9 euro pe kilogram. Lemnul de nuc este foarte cautat in industria mobilei. Un metru cub de lemn de nuc costa 200 de euro. In plus, durata de viata la nuc este mai mare, intre 30 si 40 de ani.

Salajul are 70

de hectare de nuci
Valentin Duca ne-a spus ca in judetul nostru   s-au infiintat plantatii de nuci pe o suprafata totala de 70 de hectare, in zonele Simleu Silvaniei, Bu-ciumi si Nusfalau. Terenurile propice pentru astfel de culturi nu trebuie sa prezinte aciditatestop_coloana ridicata si nici exces de umiditate. Nucul prefera terenurile cu expunere sudica, cu multa lumina, ne-au declarat reprezentantii Directiei Agricole Salaj.

Plantarea se face

numai cu autorizatie
Nu exista pepiniere autorizate care sa produca nuc altoit in judetul nostru, spun reprezentantii Directiei Agricole Salaj, iar daca exista si nu au autorizatie, risca amenzi. Atat cei care infiinteaza culturi de nuci pe o suprafata de teren mai mare de 50 de ari, cat si cei care produc puieti de nuc trebuie sa solicite autorizatie de la Directia Agricola. Potrivit directorului institutiei, la plantatie este nevoie de autorizatie pentru producerea de material saditor. Duca a mentionat ca oamenii isi mai aleg ei acasa nucile cele mai frumoase si le pun in pamant sa obtina pomi, dar nu vor manca nuci din acel pom decat dupa 12 ani.
Valentin Duca ne-a declarat ca in judetul nostru nu exista nici un laborator de testare a materialului saditor, insa in colaborare cu un laborator de acest gen din Satu Mare, de saptamana viitoare se vor face controale in piete la puiet de pomi pentru a se verifica calitatea acestora.