Primaria Zalau, respectiv Consiliul Local, in calitate de actionar unic al Uzinei Electrice Zalau, a hotarat diminuarea capitalului social al furnizorului de agent termic de la 39.580 mii de lei la 32.580 mii de lei, prin micsorarea cu 700 de mii a numarului de actiuni ale societatii. Primaria va prelua actiunile, apoi le va anula. Diferenta de sapte milioane de lei va fi virata de societate in contul primariei, urmand sa fie utilizata pentru achizitia de centrale termice proprii pe gaz in unitatile de invatamant din municipiul Zalau. Hotararea urmeaza sa fie aprobata si in Aduna-rea Generala a Actionarilor (AGA) a SC Uzina Electrica SA.
„Gradinita numarul 5 si Scoala Avram Iancu din Bradet au deja centrale pe gaz si s-au inregistrat economii. Cazanul de la Uzina Electrica e la limita de functionare. Încercam sa-i gasim un rol (Uzinei Electrice, n.r.). Vom incheia contracte de prestari servicii pentru centralele termice, dat fiind faptul ca sunt centrale mari care necesita supraveghere permanenta a cazanelor. Ne gandim si la alte atributiuni pentru Uzina Electrica in momentul in care se vor ivi solutii. Ne dorim sa infiintam un camp fotovoltaic din fonduri europene. Avem si acum diferiti investitori care cauta Uzina Electrica. Daca va fi ceva viabil vom lua in considerare. Dar nu mai putem sta la mana investitorilor”, a precizat primarul Radu Capilnasiu, in sedinta de Consiliu Local de ieri, referitor la situatia Uzinei Electrice.
Consilierii locali au fost de acord luna trecuta cu sistarea activitatii de furnizare de agent termic in cele 20 de unitati de invatamant din Zalau, pentru opt institutii stop_coloanapublice si aproape 200 de consumatori casnici si achizitia de centrale termice proprii pe gaz in unitatile publice, dupa ce s-a constatat ca costurile cu transportul agentului termic sunt de doua ori mai mari decat consumul efectiv.
Din cei 70 de angajati care lucreaza in prezent la Uzina Electrica, vor ramane 55-60 de muncitori, care vor asigura mentenanta centra-lelor termice din institutii. Cheltuielile totale cu achizitia si montarea centralelor termice se ridica la aproxi-mativ 12 milioane de lei, estimeaza reprezentantii primariei Zalau.
CET-ul a scos profit din incalzirea in scoli
Potrivit unui raport privind situatia financiara a Uzinei Electrice Zalau, societatea a incheiat anul 2013 pe profit. Cheltuielile totale inregistrate in cursul anului trecut au insumat 9,4 milioane de lei, iar veniturile au fost de 10,7 milioane, din care a rezultat un profit brut de 1,3 milioane de lei.
Totodata, societatea are datorii curente in valoare de 2,3 mi-lioane de lei, dar si creante in va-loare de 2,7 milioane de lei, din care pot fi recuperate doar 1,5 milioane de lei, se arata in raport.