La nici o luna de la investirea in functie, ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac a facut publice principalele obiective pe care si le propune pentru perioada urmatoare. In esenta, masurile vizeaza cresterea eficientei si a calitatii in sistemul sanitar, responsabilizare, competitie si transparenta in administarrea si cheltuirea banilor publici.
Stimulente pentru medicii din mediul rural
Lipsa acuta de medici din mediul rural l-a determinat pe noul ministru al Sanatatii sa promita ^stimulente financiare^ pentru atragerea lor in zonele descoperite. Stimulentele vor veni din taxa pe viciu. Mai mult, in zonele defavorizate se vor crea centre de perfomanta cu personal sanitar mediu si centre de ingrijire, cu accent pe asistenta medicala de preventie, care ar trebui sa duca la reducerea numarului de internari in spitale.
In Salaj sunt, in aceste moment, 11 comune (din cele 57) care nu au medic de familie: Benesat, Carastelec, Coseiu, Cuzaplac, Fildu de Jos, Lozna, Poiana Blencii, Simisna, Somes Odorhei, Treznea si Zalha. Dr. Dana Pop, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj a precizat ca, la cele 11 se adauga comuna Zimbor, unde medicul este pensionar si va pleca daca pe post va veni un alt medic si comunele Mirsid si Boghis, unde posturile de medic de familie sunt in curs de ocupare.
Din pacate, insa, promisiunea ministrului ca medicii vor primi stimulente financiare nu ajuta cu mai nimic miile de locuitori din aceste comune fara medici. „Autoritatile locale ar trebui sa-si caute medicii, sa le asigure conditii de lucru (sa amenajeze dispensarele ori sa le vanda medicilor) sa le dea locuinte”, declara dr. Dana Pop.
Descentralizare si subordine locala
Daca pana acum s-a vorbit doar despre descentralizare, de aceasta data, se pare ca are si un termen de finalizare. Si inca un termen scurt. „Ministerul Sanatatii vizeaza reorganizarea Sistemului de Sanatate prin descentralizare organizationala si decizionala. Aceasta presupune trecerea de facto a spitalelor in subordonarea autoritatilor locale, creind conditiile responsabilizarii celor care iau decizii cat mai aproape de locul furnizarii serviciilor de sanatate”, spune ministrul Sanatatii.
Directiile de Sanatate Publica vor fi, si ele, trecute in subordinea. Consiliile judetene si vor avea ^atributii de coordonare, supraveghere, evaluare, avizare si de alocare a resurselor”. In subordinea Ministerului Sanatatii vor mai ramane Spitalele regionale de importanta nationala si Spitalele de Urgenta (cum este si Spitalul Zalau). Finalizarea reorganizarii si transferului este stabilita pentru sfarsitul acestui an.
La 600 pensie, compensare 90%
In spitale, va continua modalitatea de plata pe caz rezolvat, modalitate care, sustine noul ministru, rasplateste actul medical de calitate. Totodata, se promit protocoale si ghiduri terapeutice, pentru cele mai frecvente boli, elaborate in concordanta cu metodologia internationala. Asta ar insemna o conduita terapeutica si profesionala care ar diminua cazurile de malpraxis si chiar erorile umane.
In privinta medicamentelor, noul ministru a anuntat, deocamdata, ca pensionarii cu o pensie mai mica de 600 de lei (6 milioane lei vechi) vor putea cumpara medicamente compensate 90% din pretul de referinta, in limita unui plafon de de 100 lei pe persoana pe luna. Masura va intra in vigoare in luna urmatoare aprobarii legii bugetului.
Pana la sfarsitul anului, spitalele si DSP-urile vor trece in subordinea autoritatilor locale
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...