Din cele 41 de judete ale Romaniei, Salajul se afla pe locul al patrulea intr-un clasament al celor mai sarace judete cand vine vorba de valoarea economica estimativa pe anul 2014. Conform analizei realizate de site-ului Econtext.ro, valoarea judetului Salaj pe anul acesta se ridica la doar 5,49 miliarde de lei. Topul, publicat luni, se refera la valoarea economica estimativa a fiecarui judet din Romania in anul 2014 (valoare PIB per judet data in miliarde de lei). Alaturi de Salaj, la coada clasamentului se situeaza si judetele Tulcea (5,33 miliarde lei), Mehedinti (5,23 miliarde lei) si Covasna (4,7 miliarde lei).
Se poate trage concluzia ca, economic vorbind, Salajul sta ceva, ceva mai bine, comparand valoarea econo-mica estimativa de anul ace-sta cu valorile economice pe care le-a avut in anii 2012 (5,3 miliarde de lei) si 2013 (5,2 miliarde de lei). Cu toate acestea, doar rezultatele reale de la finele anului, nu cele estimative, vor putea clarifica cu adevarat lucrurile.
In topul clasamentului se situeaza capitala Bucuresti, cu o valoare economica estimativa de 148,98 miliarde de lei pe 2014. Comparand-o cu cea a judetului, reiese ca Salajul valoreaza doar 3,7 la suta din valoarea „micului Paris”.
Diferenta dintre valoarea
estimativa si cea reala in 2013
La inceputul anului 2013, valoarea economica estimativa a judetului Salaj era de 5.7 miliarde de lei (in crestere fata de 2012 cu 0.4 miliarde), conform sursei citate. Cu toate acestea,stop_coloana cateva luni mai tarziu valoarea econo-mica reala a Salajului in 2013 este de 5,2 miliarde, ceea ce inseamna, de fapt, o scadere cu 0.1 miliarde fata de valoarea inregistrata in 2012 (5,3 miliarde de lei).
Prin urmare, chiar daca valoarea estimativa a judetului Salaj pe 2014 este 5,49 mi-liarde de lei (in crestere cu 0.29 miliarde lei fata de anul precedent), nu putem trage inca o concluzie privind o crestere economica reala a judetului.
De unde vine saracia
Vrand, nevrand, salajenii s-au obisnuit sa se afle la capatul listelor economice. Motivele ce stau la baza unui PIB atat de scazut nu s-au nascut peste noapte. Faptul ca doar 20 la suta din salajeni sunt salariati, 30 la suta din populatia judetului este formata din pensionari, iar salariul mediu net pe care-l castiga un salajan este doar 1.262 lei (cu 205 lei mai putin decat media pe tara) sunt cateva din motivele saraciei. Nici faptul ca rata somajului din judet este cea mai ridicata din regiunea de Nord-Vest a tarii nu ajuta la cresterea valorii PIB-ului.