Saptamana trecuta, Camera de Conturi Salaj a facut public raportul privind finantele publice locale pe anul 2012, la nivelul judetului. Raportul are la baza controalele efectuate in cursul anului trecut. În raport se arata ca s-au constatat cazuri de nerespectare a reglementarilor legale din domeniul finantelor publice, res-pectiv abateri si nereguli care au generat prejudicii in patrimoniul entitatilor verficate sau au influentat calitatea gestiunii economico-financiare a acestora.
Abateri financiar-contabile de aproape cinci milioane de lei la Consiliul Judetean Salaj
Din raport reiese clar faptul ca la Consiliul Judetean Salaj, in anul 2012 ar fi trebuit incasate venituri suplimentare in valoare de 772.000 de lei, prejudiciile constatate au fost de 583.000 de lei, iar abaterile financiar-contabile se ridica la valoarea de 4.735.000 de lei. Doua abateri financiar-contabile ne-au sarit in ochi. Ele au fost savarsite de Directia Generala de Asisteta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj (2.979.000 de lei) si de Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Simleu Silvaniei (1.724.000 de lei).
Specialisti din cadrul Consiliului Judetean ne-au explicat ca, in ceea ce priveste prejudiciul, acesta provine din sfera drumurilor judetene, prin plata lucrarilor inca neefectuate.
Firmele intrate in insolventa au bulversat bugetul Primariei Zalau
Primaria Municipiului Zalau are trecuta la venituri suplimentare suma de 329.000 de lei, prejudiciile totale fiind de 286.000 de lei, iar abaterile financiar-contabile de 6.892.000 de lei. Din raportul de audit reiese ca Primaria Zalau a avut in 2012 abateri financiar-con-tabile de 6.402.000 de lei. Grosul sumei provine din restantele firmelor aflate in insolventa. Camera de Conturi Salaj a pus in carca Colegiului National „Silvania” Zalau un preju-diciu de 6.000 de lei si abateri financiar-contabile de 279.000 de lei.
Controalele sunt in toi la Simleu
În ceea ce priveste rezultatele controalelor de audit la nivelul celorlalte trei orase din Salaj, din ra-port reiese ca la Simleu Silvaniei „actiunea se afla in procedura de verificare”. Deci nu se cunosc inca veniturile suplimentare, prejudiciile sau abaterile financiar-contabile ale Primariei Simleu Silvaniei.
La Jibou, inspectorii Camerei de Conturi Salaj au constat ca nu exista venituri suplimentare, in schimb au fost gasite prejudicii in valoare de 60.000 de lei si abateri financiar-contabile estimate la 406.000 lei.
Primaria Cehu Silvaniei a avut venituri suplimentare inregistrate de 243.000 de lei, prejudicii de 660.000 de lei si abateri financiar-contabile in cuantum de 427.000 de lei.
Consiliul Judetean si 17 primarii au lasat-o prea moale cu incasarea veniturilor proprii
Tot cu ocazia acestor controale, auditorii au constatat „nestabilirea, neevidentierea, neurmarirea si neincasarea veniturilor proprii” in cazul a 18 structuri administrative din judet. Astfel, potrivit raportului, venituri suplimentare rezultate din aceste abateri s-au constat la Consiliul Judetean Salaj (80.000 de lei) si la Primaria Zalau (60.000 de lei), dar si la primariile din: Cizer (242.000 de lei), Treznea (39.000 de lei), Plopis (109.000 lei), Fildu de Jos (36.000 de lei), Samsud (8.000 de lei), Coseiu (7.000 de lei), Salatig (6.000 de lei), Crasna (7.000 de lei), Camar (16.000 de lei), Carastelec (2.000 de lei), Ilean-da (6.000 de lei), Poiana Blenchii (78.000 de lei), Dragu (28.000 de lei) si Benesat (81.000 de lei).
„Enitatile auditate nu s-au preocupat pentru stabilirea si incasarea potrivit prevedrilor legale a unor venituri proprii, respectiv: impozit pe cladiri, taxa pe teren, regularizari pri-vind autorizatiile de construire, taxa de pasunat, majorarea impozitului pe cladiri pentru detinatorii de mai multe propietati, stabilirea si incasarea ta-xei hoteliere, stabilirea si incasarea taxei de autorizare pentru activitati de excavare de produse de balastiera, nestabilirea impozitului de cladiri pentru cladirile a caror autorizatie de con-structie a expirat, nesolicitarea, nestabilirea si neincasarea impozitului pe cladiri majorat, ca urmare a modi-ficarilor aduse zonei de situare a acestora”, este concluzia auditorilor.
Legea a fost fentata, iar managementul financiar este defectuos
În detalierea raportului se mai arata ca „abaterile si neregulile identificate au, in principal, urmatoarele cauze: nerespectarea prevederilor legale privind activitatea de stabilire, inregistrare, urmarire si incasare a veniturilor proprii; nerespectarea reglemen-tarilor legale referitoare la achizitti publice; nerespectarea legislatiei in stabilirea drepturilor salariale ale personalului angajat sau incalcarea prevederilor legale referitoare la administrarea si gestionarea patrimoniului public si privat al unitatilor administrativ-teritoriale”.
De altfel, reprezentantii Came-rei de Conturi Salaj sunt de parere ca „neregulile si abaterile constatate s-au datorat in buna masura disfunctionalitatilor ce exista in organizarea si exercita-rea controlului intern”. „Aceste structuri nu si-au atins scopul pentru care au fost instituite, si anume de a contribui la asigurarea acuratetei datelor din situatiile financiare, la un management financiar guvernat de buna gestiune economico-financiara”, arata raportul.