Moneda nationala a avut cel mai slab inceput de an din 2010 pana in prezent. S-a depreciat semnificativ fata de euro, cu aproximativ 1,6 la suta in perioada 1 – 27 ianuarie 2014. Devalorizarea leului defavorizeaza populatia si firmele cu credite in euro. Pe de alta parte, insa, sustine exporturile, oferind un impuls de crestere cererii externe pentru produsele romanesti.

„Cel mai grav lucru este ca suntem intr-un an electoral si daca nu gestionam bine bugetul, vom avea repercursiuni care se vor reflecta asupra cursului valutar, deficitului si inflatiei. Acest lucru ar putea influenta piata gazelor naturale, a petrolului, scumpirea creditelor si, prin urmare, scumpirea alimentelor. Nu putem vorbi insa de o scumpire semnificativa deocamdata, cursul poate reveni la stop_coloananormal, iar influenta lui sa fie doar una temporara”, spune analistul economic salajean Emanoil Girdan.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune despre actuala depreciere a leului ca „cursul trebuie lasat sa-si faca datoria, pentru ca el are un rol economic”. Isarescu spune ca variatiile de pana la cinci la suta ale leului sunt „normale” si ca exista o anumita politica economica in aceasta directie.