Salariatii care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, cu stagiul de cotizare in conditii speciale de munca inainte de 2001 si care este complet, se vor putea pensiona mai devreme. Casa de Pensii anunta ca vom plati mai mult la pensii anul viitor
Guvernanti s-au gandit ca e timpul sa faca dreptate pentru persoanele care au lucrat in conditii grele de munca inainte de 2001 si, odata cu intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor, 1 ianuarie 2011, au aflat ca mai au ceva ani buni pana se pot pensiona, deoarece la grupa I de munca reducerea varstei de pensio-nare era de doar doi ani, la fel ca la grupa a doua de munca. In acest sens, Camera Deputatilor a adoptat marti, cu 263 voturi „pentru” si 51 de abtineri, propunerea legislativa potrivit careia cei care au lucrat in conditii grele se incadreaza in grupa I de munca si se pot pensiona mai devreme. Proiectul este sustinut si de ministrul Muncii, Mariana Campeanu, care precizeaza ca, la nivel national, este vorba despre aproximativ 20.000 de persoane care ar beneficia de noile modificari. „Sustin aceasta initiativa legislativa, pentru ca este vorba de o discriminare, si orice discriminare trebuie reparata, insa modul in care se va face aceasta reparatie, modul in care va fi aprobata si forma in care va fi aprobata va fi la latitudinea parlamentarilor”, a afirmat Campeanu. Proiectul prevede ca persoanele care au lucrat in grupa I de munca inainte de anul 2001 vor beneficia de o reducere de trei ani la varsta de pensionare pentru fiecare sapte ani munciti in aceasta grupa, a explicat ministrul Muncii. „Limita (de munca in grupa respectiva, n.r.) este de 26 de ani si peste, iar reducerea maxima a varstei de pensionare este de 13 ani”, a adaugat Mariana Campeanu. De noile prevederi vor beneficia cei care depun de acum incolo dosarele de pensionare.
A nu se face confuzie intre sporul de vechime si reducerea varstei de pensionare
Florian But, director adjunct al Casei de Pensii Salaj, ne-a explicat ca prin proiectul de modificare a legii se doreste o diferentiere pentru cei ce au lucrat in grupa I de munca, fata de cei care au lucrat in grupa a II-a de munca, in ce priveste reducerea varstei de pensionare, care prin noua lege era de doi ani in ambele cazuri. „A nu se face confuzie. Sporul de vechime de sase luni pentru grupa I si trei luni pentru grupa a doua de munca, la un an lucrat, s-a acordat si pana acum. La fel si plusul financiar de 50 la suta, respectiv de 25 la suta la calculul cuantumului pensiei. Prin acest proiect de modificare a legii se doreste sa se faca o diferentiere in sensul reducerii varstei de pensionare, intre grupele I si II de munca, reducere care acum este de doi ani pentru ambele cazuri.
Sunt bani pentru afluxul de pensionari
Premierul Victor Ponta a declarat luni ca, in luna ianuarie, cand reprezentantii FMI se vor afla la Bucuresti, Guvernul va discuta cu acestia despre grupa de munca pentru cei care au lucrat in conditii grele, el mentionand ca banii necesari sunt deja in bugetul pe 2014. „Am reusit si am pus bani in bugetul pe 2014. Nu exista insa o discutie finala, un acord final al partenerilor nostri internationali. In luna ianuarie, cand sunt la Bucuresti, discutam despre acest lucru. Ar fi o decizie corecta. Pe masura ce reusim, reparam din nedreptatile comise in 2010-2011 de catre domnul Emil Boc si banii ii avem in buget”, a spus Ponta.
De anul viitor, platim mai mult la pensii
Casa Judeteana de Pensii Salaj anunta contribuabilii la sistemul de pensii ca, potrivit bugetului asigurarilor sociale conceput pentru 2014, aprobat prin Legea nr. 340/2013, incepand cu luna ianuarie 2014, contributia individuala minima lunara la pensii se majoreaza de la 244 de lei, cat era in 2013, la 252 de lei. Majorarea se datoreaza cresterii cu 75 de lei a castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. In timp ce in 2013 acest castig salarial este de 2.223 de lei, in 2014 el va creste pana la 2.298 de lei. Astfel, nivelul minim al ve-nitului lunar asigurat in contractul de asigurare sociala va fi de 804 lei, fata de 778 lei in acest an. Plafonul maxim al bazei de calcul a contributiei la sigurari sociale va fi de 11.490 de lei, transmit reprezentantii Casei de Pensii Salaj. Cotele de contributii de asigurari sociale pentru anul viitor vor fi de 31,3 la suta pentru conditii normale de munca, 36,3 la suta pentru conditii deosebite de munca, si de 41,3 la suta pentru conditii speciale de munca.
Tot de anul viitor va creste si contributia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), de la 4 la suta, la 4,5 la suta din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurarilor sociale pentru anul viitor. Pana in 2016, contributia ar trebui sa ajunga la 6 la suta, potrivit legislatiei.
Totodata, anul urmator, in cazul decesului asiguratului sau pensionarului, cuantumul ajutorului de deces va fi de 2.298 de lei, iar in cazul decesului unui membru al familiei al asiguratului sau pensionarului, ajutorul de deces va fi de 1.149 de lei. Indemnizatia pentru insotitor in cazul pensionarilor de invaliditate incadrati in gradul I este de 80 la suta din valoarea unui punct de pensie, respectiv 633 de lei.