Parca in nici o toamna nu au fost atatea miscari sindicale ca in toamna asta. E si acesta un semn ca ceva scartaie, ca actualii guvernanti nu-si apleaca suficient urechea asupra problemelor grave cu care se confrunta anumite clase sociale. Daca pentru administratie s-au creat unele facilitati, ca de pilda posibilitatea de angajare, sporuri, mariri de salarii pentru primari si viceprimari, doua sectoare de baza ale unei societati, Sanatatea si Invatamantul, au fost ravasite de tot felul de schimbari, ordonante, proiecte de legi si chiar de acte normative. Era firesc ca dascalii si personalul medical sa-si manifeste nemultumirile, intr-un fel. S-au saturat de umilinta si au iesit in strada. Au iesit insa cu prea multa timidate ca sa si rezolve ceva.

Sindicatele Sanitas si FSLI au dat proba impotentei
Sanatatea striga dupa ajutor din septembrie
Actiunile de protest ale medicilor au inceput inca de la mijlocul lunii septembrie, cu pichetarea Ministerului Sanatatii si a Ministerului de Finante. Principalele cerinte ale medicilor, ale asistentelor si ale personalului auxiliar din sistemul sanitar sunt alocarea a minimum sase la suta din PIB pentru sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, dar si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.
Cum guvernantii le-au raspuns atunci protestatarilor cu tacerea, in data de 27 septembrie, cadrele medicale au pichetat Ministerul Sanatatii. Din judetul nostru au participat 15 membri ai Coalitiei Profesionistilor din sistemul de sanatate. si s-au ales doar cu pichetarea, pentru ca nu a iesit nimeni din Minister sa-i intrebe ce vor. In perioada 14 – 16 octombrie, lucratorii din sistemul de sanatate au intrat in greva japoneza. si de data aceasta, Ministerul Sanatatii nu a avut nici o reactie. In data de 2 noiembrie, un nou miting, pe traseul Piata Constitutiei – Guvern. Din Salaj au participat 20 de membri ai sindicatului Sanitas. S-a planuit atunci ca in data de 28 noiembrie sa se declanseze greva generala in Sanatate. Da@ de unde! A avut grija Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, sa le taie macaroana potentialilor grevisti. A organizat o intalnire ad-hoc cu reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, intalnire la care ministrul a declarat ca „greva generala este mai degraba o sperietoare, decat un lucru care se poate realiza”. Noi trebuie sa discutam despre lucruri legale in tara asta. Ca unii vor sa incalce legea, este problema lor. Sunt institutii ale statului care trebuie sa-si faca datoria”. Nicolaescu declara tot atunci ca urmatorul pas pe care il va face este sa sesizeze instanta, sa constate ilegalitatea de care el este „ferm convins”. Din capul locului se observa ca Nicolaescu este un zbir care arunca la gunoi cele mai elementare drepturi ale angajatilor. In cazul de fata, dreptul la greva. Dupa Nicolaescu, personalul sanitar nu are voie sa-si spuna pasurile, sa-si ceara anumite revendicari. El are falsa impresie ca cei din Sanatate explodeaza de fericire, nu mai pot de salarii mari si de „minunatele” conditii care li se creaza. La nivel de Salaj, situatia nu-i cu nimic deosebita. Chelement Hodis, presedintele Sanitas Salaj, s-a conformat amenintarilor ministrului si s-a proptit de Legea 62/2011, in care se spune ca angajatii ce au contract de munca colectiv nu pot declansa conflictul colectiv de munca. „Eu nu vreau sa declansam anumite lucruri pentru imagine, ci vom desfasura activitatile pe care legea ni le permite”, se batea cu pumnul in piept liderul de sindicat. Trist este faptul ca Chelement Hodis si sindicalistii sai s-au zbatut aproape doua luni ca pestele pe uscat. Adica fara nici un rost. Cand a fost sa fie greva mare au dat inapoi. Liderul lor n-a avut puterea de a-i mobiliza pana la capat pe protestatari, iar oamenilor le este frica de consecinte. Sindicatul, in contextul de fata, este un mop pentru cei de la putere, care nu poate da asigurari membrilor sai sau, altfel spus, o carpa cu care Nicolaescu sterge pe jos. Pe vremea lui Ceausescu te ingradea Securitatea sa faci greva. Actuala legislatie, cu un sporit grad de coercitie, nu-i departe de tehnicile regimului comunist.

Invatamantul a fluierat doua luni…a paguba
Nici cadrele didactice din Romania nu au o viata mai dulce. Cei care ne-au educat si ne educa odraslele, cei care ne-au indrumat pasii, cei care ne-au deschis mintile, cei care ne-au invatat tainele slovelor sunt tratati de actualii guvernanti ca o clasa sociala fara nici o noima. Nemultumirile lor sunt multe. Printre revendicarile dascalilor se numara alocarea, incepand cu 2014, a minimum sase la suta din PIB pentru Educatie; modificarea Legii Educatiei Nationale, inclusiv in ceea ce priveste statutul personalului didactic (sa se elimine discriminarile existente in prezent si sa conduca la cresterea gradului de implicare a cadrelor didactice in luarea deciziilor); adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanti sa creasca cu 50 la suta, iar raportul dintre salariul de baza maxim si cel minim sa fie doi la unu; dar si regandirea programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor. Bineinteles ca actualii decidenti nu i-au bagat in seama, iar Remus Pricopie, ministrul Educatiei, e ca apa sfintita, nici nu strica, nici nu tocmeste. Este supus ca un sclav lui Ponta. Neavand alte solutii, profesorii din intreaga tara au anuntat proteste si pichetari la Guvernul Romaniei. Asa se face ca, in perioada 28 – 30 octombrie, dascalii au iesit in strada. In data de 6 noiembrie, 10.000 de cadre didactice au marsaluit pe strazile Bucurestiului, satui de atata nepasare. Din Salaj au participat 20 de membri ai sindicatului din invatamant, cerand salvarea invatamantului romanesc. A fost organizata si o greva japoneza, fara a afecta buna dsfasurare a cursurilor. „Lupta nu este gata, ne trasmitea din Bucuresti, de la miting Vasile Sarb, liderul sindical care reprezinta liceele salajene, avem de gand sa mergem pana in panzele albe, pentru a dobandi drepturile”. Sindicalistul salajean mai spunea atunci ca, daca nici dupa acest protest, Guvernul nu va gasi solutii, se va face un referendum pentru o greva generala. Zis si facut. Pe data de 25 noiembrie, Federatia a inceput un re-ferendum de consultare a membrilor de sindicat, prin care acestia sa-si exprime optiunea privind greva generala incepand cu data de 9 decembrie. Adica de azi. In Salaj, 56,9 la suta dintre dascalii membri de sindicat au optat pentru declansarea grevei pe termen nelimitat. Numai ca dascalii s-au lovit de aceeasi situatie ca si medicii. Guvernul a facut o modificare la Legea dialogului social 62/2011. In urma acestor modificari, pe perioada gre-vei, salariatii isi mentin doar drepturile asigurarilor de sanatate. Restul sporurilor se duc pe apa sambetei. „Asta inseamna ca profesorii care au peste zece ani vechime isi pierd sporurile de stabilitate, ori noi nu putem sa riscam astfel de lucruri”, ne spune Eusebiu Lehene, liderul sindicalistilor din invatamantul salajean. Asta inseamna ca sindicatul din invatamantul salajean este un fel de forma fara fond, atata vreme cat nu se poate impune in fata mai marilor zilei.

Epilog trist pentru stalpii societatii
O concluzie ar fi ca miscarile sindicale din aceasta toamna nu si-au atins scopul. Au fost doar proteste lamentabile, care n-au fost duse la bun sfarsit. Cele doua categorii profesionale care stau la baza societatii incheie un an fara a obtine ce si-au propus, saracite si umilite de un Guvern de stanga care numai de Sanatate si Invatamant nu are chef. Medicii si profesorii intampina 2014 la fel de deznadajduiti.