In fiecare an, in ajunul zilei de 6 decembrie, copiii stiu ca trebuie sa-si lustruiasca ghetutele sau cizmulitele, pentru ca, dupa ce ei adorm, Mos Nicolae va trece pe la ei sa le aduca daruri, daca au fost cuminti in anul respectiv. Celor neascultatori, Mos Nicolae le aduce o nuielusa, pentru a-i atentiona sa isi asculte parintii si bunicii
Traditia isi are originea intr-o poveste adevarata, cea a episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astazi), om cu o credinta netarmurita in Dumnezeu, care a trait in secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra ii sunt atribuite numeroase fapte bune fata de cei saraci si napastuiti, dar si miracole, numele sau traducandu-se prin „biruitor de popor”. Pro-venind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai, si-a daruit intreaga avutie celor nevoiasi.
Una dintre cele mai cu-noscute legende despre Mos Nicolae este povestea celor trei fete sarace, care neavand zestre nu puteau sa se casatoreasca si urmau sa fie vandute de tatal lor unor barbati instariti. Se spune ca Sfantul Nicolae, aflandu-le durerea, le-a aruncat fiecareia pe geam, intr-o noapte, cate un saculet de bani. Saculetii au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghete. De aici si obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghetute.