O constatare interesanta este ca certificatele de producator care permit accesul comerciantilor in piate atesta ca producatorii pun pe piata o cantitate de produse care depaseste productia agricola in sine. Ministerul Agriculturii vrea, prin urmare, ca certificatele de producator sa fie inlocuite cu atestate eliberate tot de primarii, dar cu avizul asociatiilor de profil. Este ultima gaselnita a ministrului Daniel Constantin. Certificatul de producator se elibera si pana acum de primarii. Venea producatorul agricol, solicita, demonstra ca lucreaza si obtinea certificatul de producator. S-a ajuns ca multe persoane care n-au productie sa aiba certificate de producator, iar adevaratii producatori nu au loc de ei in piete. De pilda, in piata agroalimentara din centrul Zalaului, la primele mese se afla intermediarii. Cei o mana de producatori autentici sunt „aruncati” in spate, unde si vadul comercial este mai redus si preturile sunt mai scazute. „Vrem sa securizam zona aceasta, atestatul de producator va fi eliberat de primarie, dar si cu avizul asociatiilor de producatori”, a precizat ministrul. Astfel, cel care vine la la primarie si spune ca are cinci hectare cu cartofi va trebui sa fie certificat atat de primarie cat si de asociatia de profil. Producatorul nu va plati taxe suplimentare pentru primirea atestatului. Ce ne facem insa cu micii producatori, care pentru a-si mai indulci traiul cotidian, vand si ei doua legaturi de morcovi si un kilogram de cartofi din gradina casei? Iar celor din zonele unde nu exista asociatii de profil cine le va da avizul? Mai trebuie rumegata problema.
Certificatul de producator se va elibera numai cu avizul asociatiilor de profil
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...