,,Ce mai faci Mihai, ai terminat facultatea de Drept? Bravo. Ai facut si masteratul? Felicitari ! Adu-mi te rog meniul zilei. Probabil multi absolventi se regasesc in situatia expusa aici. Si cand zic multi ma refer la sute, sute de absolventi care lucreaza prin baruri, cluburi, magazine si ABC-uri. Au investit in educatia lor. In multe cazuri investitia a fost intr-o facultate care nu i-a invatat nici macar cum se invata. Nu s-au ales nici cu abilitati, nu vor gasi un job pe masura diplo-mei si nici nu ar fi pregatiti pentru un job calificat. In alte multe cazuri, investitia a fost bine facuta, in facultati cu renume, si sunt apti pentru o munca calificata. Dar ia job-ul de unde nu-i. Locurile de munca sunt putine si…ocupate. Mihai e tanar, nu a apucat sa castige experienta intr-o companie. N-a avut niciodata ocazia. E criza economica, financiara si e criza si de joburi. Cam cat credeti ca castiga ca ospatar? N-ar trebui sa ne mire ca tara se goleste de tineri, ca toti pleaca in strainatate ca sa-si permita sa-si cumpere un Logan sau o garsoniera in centru. La noi, locurile vacante sunt in comert, iar cele din alte domenii sunt deja promise nepotilor, varului secretareisi sorei cumnatei directorului.
O multime de tineri talentati, cu potential si ambitie, dupa ce bat o vreme la usile angajatorilor, se duc sa culeaga capsuni in Spania. Aici, cel putin, daca nu e jobul care i se potriveste, cel putin e bine platit, iar daca e jobul potrivit, oricum e mai bine platit decat unul similar in tara.
Diploma sta intre timp prafuita in sertarul bunicii. Cand i se face dor de nepotul plecat afara, bunica se uita la ea, se gandeste ce baiat destept are, se gandeste ca a pus si ea bani din pensie sa faca baiatul scoala si se mai gandeste ce sistem prost avem in tara, unde lucrurile nu merg deloc si l-au obligat pe nepot sa ia calea muncii in exil. Pana o sa fie si la noi altfel, vindem pita, debarasam mesele si ne multumim cu bacsisul clientului.
Ce mai faci, Mihai?
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...