Zalauanul Codrut Seres, fost ministru al Economiei in gu- vernarea Tariceanu, a afost condamnat marti, de catre instanta suprema, la sase ani de inchisoare cu executare, in dosarul privatizarilor strategice. Alte patru persoane au fost condamnate in acelasi dosar, printre care si fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, care a primit cinci ani cu executare.
Fostul ministru al Economiei si Comertului Ioan Codrut Seres a primit cinci ani de inchisoare pentru aderare la un grup infractional si sase ani de inchisoare pentru tradare prin transmitere de secrete, potrivit deciziei instantei supreme. Judecatorii au comasat pedepsele si au dispus ca fostul ministru salajean sa o execute pe cea mai grea, de sase ani de inchisoare.
Matrapazlacuri in privatizarea unor companii cu greutate in economia romaneasca
Concret, cei sase inculpati au fost gasiti vinovati pentru comiterea de activitati ilicite cu ca-racter penal derulate in legatura cu privatizarea S.C. Electrica Muntenia Sud, vanzarea unui pachet de 8 la suta din actiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a S.C. Romaero S.A. Bucuresti si S.C. Avioane S.A. Craiova, aflate in portofoliul MEC – OPSPI, consultanta in vederea privatizarii S.N. Radio-comunicatii, adjudecarea licitatiei pentru asigurarea consultantei in vederea restructurarii si privatizarii C.N. Posta Romana din portofoliul MCTI, selectarea prin licitatie a consultantului international pentru listarea la bursa a pachetului de 46 procente din actiunile detinute de statul roman la S.C. Romtelecom S.A. din portofoliul MCTI.
Seres a fost interceptat de SRI in 2005
La inceputul lunii decembrie 2006, Codrut Seres si-a dat demisia din functia de ministru. El fusese interceptat de Serviciul Roman de Informatii in 2005, monitorizarile relevand raporturile directe dintre acesta si Stamen Stanchev, precum si aranjamentele de culise privind privatizarile unor firme din domeniul energetic, inclusiv promovarea proiectului de hotarare de Guvern privind vanzarea pachetului de opt la suta din actiunile Petrom.
„Compania” lui Seres
Instanta l-a mai condamnat pe cetateanul ceh Michal Susak la patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si la zece ani de inchisoare pentru complicitate la spionaj, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea. Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetatean romano-englez, a primit o pedeapsa de patru ani si zece luni de inchisoare pentru initierea unui grup infractional transnational si noua ani si sase luni de inchisoare pentru complicitate la spionaj. Instanta a comasat pedepsele si a dispus ca Flore ca execute noua ani si sase luni de inchisoare.
Decizia instantei supreme nu este definitiva, putand fi contestata la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Ioan-Codrut seres s-a nascut in 2 august 1969, la Zalau. A fost senator in legislatura 2004-2008, ales in judetul Maramures pe listele Partidului Conservator. seres a fost ministru al Economiei si Comertului in guvernul Tariceanu, pe o perioada de aproximativ un an.
Pe 26 august 2008, Senatul Romaniei a aprobat inceperea urmaririi penale a lui Codrut Seres.
Cariera politica si cea profesionala a lui Seres a crescut in ritm alert, fiind un apropiat al lui Dan Voiculescu. A lucrat la grupul de firme Grivco al lui Dan Voiculescu, unde a dovedit „nasului” ca este un om de incredre. Tot in anul 2001 s-a inscris in PUR. A detinut functiile de sef al departamentului profesional de dezvoltare proiecte – in 2002, secretar general- in 2003, vicepresedinte al PUR- in 2004.
In 2004 a fost desemnat candidatul PUR pentru functia de presedinte al Romaniei dar, ca urmare a noii aliante a partidului cu PSD, s-a renuntat la candidatura acestuia. Din 2005 PUR s-a transformat in Partidul Conservator si Seres este membru al acestui partid.
Tot in 2004 a devenit senator de Maramures si in 2005 – Ministru al Economiei si Comertului in guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu. In decembrie 2006 a inceput urmarirea penala impotriva lui Codrut Seres in celebrul dosar al spionilor de la Ministerul Economiei si Comertului si acesta a fost inlocuit cu Varujan Vosganian, Partidului Conservator (fost PUR) iesind de la guvernare si seres recapatandu-si functia de senator in Parlamentul Romaniei.
Viata de familie
Codrut Seres a fost casatorit de doua ori si are o fetita. In 1995 s-a casatorit cu Adina Zugravu, de profesie inginer textilist. Are cu aceasta o fetita, Anca, nascuta in ianuarie 1996. La inceputul lui 2004, datorita „divergentelor de opinie asupra vietii”, sotii Seres au divortat, singura relatie care a mai ramas intre ei fiind Anca, fetita pentru care Codrut achita lunar pensia alimentara. In noiembrie 2004, a cunoscut-o, in Baia Mare, pe Lorina Pop, de care s-a indragostit, dupa cum se spune el, „la prima vedere”. Pe 2 septembrie 2006, Codrut si Lorina s-au casatorit, ceremonia „civila” consumandu-se cu mare fast la Snagov, pe unul dintre fostele iahturi ale lui Ceausescu. Nasul de cununie a fost controversatul om de afaceri ploiestean Sebastian Aurelian Ghita, patronul grupului de firme Asesoft. De la nunta n-a lipsit nasul spiritual al lui Seres, Dan Voiculescu. Darul de nunta, consemnat oficial in declaratia de avere, a fost de 55.400 de euro, 10.700 dolari si 21.700 lei.