Ultima gaselnita a UDMR -ului -apelul de urgenta 112 bilingv – a agitat din nou spiritele, nu neaparat in zona politica, cat si in spatiul dezbaterilor pu-blice. Fiind in opozitie, sansele UDMR-uui de a negocia o astfel de revendicare sunt minore. Dar respingerea solicitarii va constitui un bun prilej pentru liderii acestei formatiuni politice de a se plange forurilor continentale de „restrangerea drepturilor pentru cea mai numeroasa minoritate etnica din Romania” (6,6 la suta din populatia tarii). La fel procedeaza si in cazul intentiei autoritatilor romane de a-i retrage pastorului Laszlo Tokes decoratia „Steaua Romaniei” Lobby-ul maghiar pe langa marile cancelarii europene si nord atlantice este impresionant ca desfasurare de forte si menit sa ne convinga ca nu avem dreptul de a retrage o astfel de distinctie, indiferent de declaratiile politice ale posesorului, la adresa Romaniei. Adevarul este ca trebuie sa ai tupeu pentru o astfel de atitudune. Iar maghiarii de plaiurile mioritice dovedesc cu prisosinta ca au tupeu. Sa ceri ca apelul de urgenta sa fie disponibil si pentru persoanele de etnie maghiara, cetateni romani, necunoscatori sau nedoritori sa vorbeasca in limba oficiala a statului, este o dovada ca avem o clasa politica lipsita de autoritate si dispusa sa faca compromisuri. Pe de alta parte nu putem sa nu regretam faptul ca minoritatea romaneasca din alte tari nu este la fel de incisiva.
Gaselnita udemerista
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...