Peste 17.000 de adulti cu dizabilitati traiesc in centre rezidentiale mari, de unde, in contextul ingrijirii improprii unei dezvoltari independente, 67 la suta dintre persoanele din aceasta categorie nu ies pana la sfarsitul vietii, conform studiilor, informeaza Institutul de Politici Publice. Potrivit IPP, cea mai recenta evaluare nationala arata ca statul prefera sa finanteze un tip de asistenta pasiva prestata in centre rezidentiale mari, in care ajung si pana la 350 de beneficiari (de ex. judetul Alba – CRRN Galda de Jos, cu 350 beneficiari), in loc sa insiste asupra dezvoltarii de servicii in comunitate (locuinte protejate – LP, centre de zi, asistenta la domiciliu etc.), desi Romania si-a asumat angajamentul de a asigura un trai independent in comunitate pentru persoanele cu dizabilitati, prin ratificarea Conventiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati.
„In mai putin de jumatate din judetele tarii (17), persoanele cu dizabilitati pot accesa servicii alternative la sistemul rezidential – de tip locuinte protejate, in restul tarii singura solutie pentru persoanele cu dizabilitati fiind centrele rezidentiale, care pot ajunge sa gazduiasca chiar si sute de persoane. Studiile arata ca principala cauza de iesire din sistemul rezidential este decesul (67% dintre beneficiari)”, se arata intr-un comunicatul transmis de IPP ieri, de Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati.
Evaluarile IPP arata ca, in conditiile in care Statul este dispus sa plateasca numai 1.233 lei pentru acoperirea costurilor asociate traiului pe luna unui beneficiar dintr-o locuinta protejata, iar pentru un Centru de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica plateste 2.180,3 lei, in Romania este intretinut un sistem bazat pe institutionalizare si care incalca flagrant dreptul la viata independenta al persoanei cu dizabilitati, sustine IPP. (A.I.)