Senatorii au adoptat ieri initiativa le-gislativa care prevede majorarea indemnizatiilor primarilor, viceprimarilor, a presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene. Proiectul propus de un grup de senatori USL si UDMR privind majorarea salariilor edililor locali cu un procent cuprins intre 2 la suta si 30 la suta a fost aprobat in Senat cu 65 de voturi ^pentru^, 40 ^impotriva^ si 6 abtineri. Proiectul prevede ca cea mai mare indemnizatie din acest sector sa-i revina primarului general al Capitalei, in cuantum de peste 7.500 de lei, fiind urmat de viceprimarul Capitalei, cu aproape 6.400 lei. Presedintii si vicepresedintii de Consilii Judetene vor avea 6.600 lei, respectiv 5.900 lei. Potrivit legii adoptate, primarul unui municipiu va primi un salariu de 6.300 de lei, viceprimarul aproape 5.800 lei, iar primarul de oras 4.900 de lei. In functie de umarul de locuitori, primarii de comuna vor primi intre 3.331 si 4.012 lei. Pentru aprobarea acestui proiect de lege, Senatul este prima camera sesizata, verdictul final urmand a fi dat de Camera Deputatilor.
O analiza scurta realizata la nivelul judetului Salaj, arata ca in prezent presedintele Consiliului Judetean are un venit lunar de peste 6.000 de lei, iar vicepresedintele castiga cu aproximativ 700 de lei mai putin, adica 5.302 de lei. Primarul municipiului Zalau are un venit de 3.053 de lei pe luna, iar viceprimarul 2.629 de lei. Primarul orasului Jibou castiga, de pe urma functiei pe care o detine, un salariu de 2.712 lei lunar. In ceea ce priveste primarii de comuna, veniturile acestora difera in functie de numarul de locuitori apartinatori comunei pe care o conduce. Pentru exemplificare, am luat cazul comunei Mirsid, unde primarul are un venit lunar de 1.850 de lei, Mirsidul fiind o comuna de gradul III, adica pana la 3.000 de locuitori. Comunele de gradul II au un numar de peste 3.000 de locuitori, iar cele de gradul I, peste 6.000, unde evident si salariile primarilor sunt mai mari. In judetul Salaj exista doar doua comune de gradul I, Crasna si Sarmasag.
Din spusele primarului din Mirsid, plata salariilor primarilor de comune se face exclusiv din bani de la bugetul local, adica din taxe si impozite. Cu alte cuvinte, primarii isi fac singuri salariile. Chiar daca senatorii au adoptat aceasta initiativa legislativa de a majora indemnizatiile primarilor, din perspectiva lor acest lucru este posibil pe hartie, dar in realitate, fara o majorare a taxelor si impozitelor locale, care va cadea tot pe umerii populatiei, aceste majorari nu sunt posibile.